Анатомия на рейтингите: Доверието зависи от работата за хората

Изследване на „Галъп интернешънъл“ разобличи „Алфа рисърч“ – ПП-ДБ падат, а ДПС качват

Анатомия на рейтингите: Доверието зависи от работата за хората | StandartNews.com

Най-точната социология е гласът на хората, а манипулациите рано или късно излизат наяве. Особено тези, замаскирани зад нагласени цифри. От „Алфа рисърч“, чиито две последни проучвания – за предстоящите избори за евродепутати и за евентуален предсрочен вот за Народно събрание, предизвикаха спорове, го разбраха по особено болезнен начин.

Две седмици, след като от агенцията на Боряна Димитрова публикуваха меко казано противоречащи си данни, квалифицирани от неин колега като „пропаганда“ и „внушения, които са доста вън от предмета на социологията“, „Галъп“ обяви резултатите от свое изследване на „моментната картина на електоралните нагласи за Народно събрание“. Изследването е представително, проведено е в периода 29 февруари-8 март (подобно на това на „Алфа рисърч“), но за разлика от него е направено не със съмнителното обяснение „собствено финансиране“, а по поръчка на обществената БНТ. Ясно казва процента на хората, които твърдо са решили, че ще гласуват при евентуални предсрочни избори – 35,4%. И – пак за разлика от агенцията на Боряна Димитрова, отразява далеч по-реалистична картина на нагласите сред избирателите. По- реалистична, както според прогнозите на останалите социолози, така и според т.нар. „улична социология“, отразяваща настроенията, които всеки от нас усеща в магазина, градския транспорт, такситата и прочее невралгични социални точки. 

Какво всъщност показва изследването? Според него, ако изборите за парламент бяха сега, 26,4% от твърдо решилите да гласуват биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС; 19,6% за ПП-ДБ; 14,8% за „Възраждане“; 14,7% за ДПС; 10,6% за БСП и 5,1% за ИТН. Или иначе казано, засича сериозен срив при ПП-ДБ – както спрямо парламентарния вот през април 2023 г., така и спрямо предното подобно изследване на „Галъп“ от юли миналата година.

Към днешна дата коалицията на ПП и ДБ е с близо 7% по-ниско доверие сред избирателите спрямо първите от ГЕРБ-СДС, като ситуацията при лидерите й също прилича на свободен полет в електоралната бездна. Срив има както при рейтинга на Кирил Петков – 13,8%, така и при съпредседателите на ДБ Христо Иванов (12,3%) и Атанас Атанасов (6,8%). Последният впрочем се оказва, според изследването, партийният лидер с най-ниско доверие. 

Да се върнем на изследването, данните от което очертават и друга знакова тенденция. Докато при ПП-ДБ е засечен сериозен срив, то при формацията, на гърба на която лидерите на коалицията изградиха цялата си предизборна и следизборна риторика – ДПС, се забелязва траен възход. Към днешна дата движението е на 0,1% от третото място в политическия спектър, като повишаване на доверието има и към председателя на парламентарната му група и председател на ДПС Делян Пеевски.

Има ли изненадани? Най-вероятно да, при това много. Но както вече казахме, манипулациите рано или късно лъсват наяве. А истината винаги си пробива пътя. Независимо от очернящите кампании и лавините от фалшиви новини и клевети.

Стара максима в социалните науки е, че избирателите може и да позволят да бъдат подведени веднъж, но рано или късно наказват тези, които са ги излъгали и се доверяват на онези, които работят за тях. Не само на думи, а и с реални действия. Както е в случая с ДПС, което заедно със своя председател Делян Пеевски през последните месеци се превърна в основен двигател за решаване на невралгични проблеми за цялото общество. Като законодателните инициативи, свързани с желанието на всички граждани на държавата за връщане на върховенството на закона. Ключовата роля при спирането на протестите на енергетиците. Залагането в бюджета на страната на капиталова програма за милиарди, с която да бъдат финансирани целево общински проекти. Социалните инициативи, насочени към репресираните по времето на социализма. И не на последно място – законовите промени, целящи спиране на задкулисното влияние на Русия и опитите й да отклони държавата ни от избрания от цялото ни общество път на евроатлантизм и демокрация.

Все действия, които пряко влияят върху качеството на живот на хората и затова е логичен и засеченият ръст при ДПС и Пеевски. Което пък явно не се харесва на определен кръг от сенчести фигури, готови да плащат за манипулативни изследвания. Но дори и тази платена любов си има своя естествен край. Или както е казал Ейбрахам Линкълн: "Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай