​АБВ няма да подкрепи Меглена Кунева

​АБВ няма да подкрепи Меглена Кунева | StandartNews.com

АБВ няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева, по-разумно е номинацията да бъде изтеглена и да бъдат проведени задълбочени консултации, включително с опозицията за постигане на оптимално широко съгласие за нов образователен министър. Това обяви президентът 2002-2012 и лидер на АБВ Георги Първанов в парламента.

"Ние сме ангажирани с това управление, за да може то да управлява чрез включване на "ума и таланта на нацията". Не смятам, че умът и талантът на нацията са концентрирани в 4 министри, които да се възпроизвеждат от пост в пост", коментира Първанов.

Според АБВ в коалицията липсва чуваемост. "Не сме имали претенция да налагаме свой кандидат, но заедно носим отговорност за управлението и е добре да участваме в обсъждането", каза Първанов. Той намекна, че изборът на един или друг министър само защото квотата се полагала на определена политическа сила, напомня толкова критикуваното квотно разпределение на властта по време на тройната коалиция и сега министерствата се превръщали във феодални владения на една или друга партия. "С подобен род решения не укрепваме стабилността, а по-скоро я дерозираме", каза Първанов в отговор на въпрос дали избирането с малко подкрепа или бламирането на Кунева би довело до предсрочни избори. Той каза още, че са направили компромис с Румяна Бъчварова за вътрешен министър, с Екатерина Захариева за правосъден, но трети компромис им идва в повече. Време е да сменим стила, призова той. Така интригата около избора се запазва до последно. АБВ няма да я подкрепи, но въпрос на тактика било как ще гласуват. Ако решат изобщо да не влизат в зала, така ще намалят кворума и ще помогнат за избирането й.

Първанов каза, че споровете за махане на комунистическите символи и неубедителния отговор на БСП с искане за създаване на Институт за националната памет на мястото на Комисията по досиетата при условие че исторически институти към БАН мизерстват, е опит президентските избори да минат под знака на спорове "за" и "против" комунизма, вместо да се обсъждат истинските проблеми на нацията.

Той отново призова правителството да вземе правилна позиция и да подкрепи номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, за да не попилеем уникален шанс.

Той намекна, че някои си правят тънки сметки на гърба на националния интерес. "Ако целта е един бивш външен министър да стане началник на дирекция в ООН, т.е. да се закачи за някой нов генерален секретар, за да бъде чиновник, ние не го приемаме", посочи Първанов и се възмути от факта, че по времето, когато Ирина Бокова е била в България, за да отбележи успеха на празника Сурва, който е признат за нематериално културно успеха Митов предпочел да се срещне с черногорския си колега, който също е кандидат за генерален секретар на ООН и е конкурент на Бокова. Как си обяснявате този факт, многозначително попита Първанов. И предупреди, че когато му дойде времето, предстои много тежък разговор за българската външна политика и намекна, че могат да приведат в действие заканата си, че ще оттеглят подкрепата си за управлението, ако Бокова не бъде подкрепена.

По-рано днес ДСБ се опита да отложи избора на Меглена Кунева за министър на образованието. Предложението обаче бе отхвърлено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай