АБВ на крачка да излезе в опозиция

АБВ на крачка да излезе в опозиция | StandartNews.com

АБВ е на крачка да излезе от правителството и да изтегли всички свои хора от изпълнителната власт. Националният съвет на партията е взел единодушно решение да предложи на конгреса на партията на 15 май АБВ да преустанови подкрепата си за кабинета "Борисов 2". Тава стана ясно от изявленията на Румен Петков и Емил Кало по време на пресконференция в централата на партията.

Причината са генерални политически различия между партията на Георги Първанов и ГЕРБ, РБ и ПФ. Пример за такива различния е приемането на Изборния кодекс.

"Изборният кодекс в извратения вариант, в който мина през комисия, е доказателство за това. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Отхвърляме начина на правене на политика. Той е вреден. Дай тук ще отупаме един изборен кодекс", обясни на брифинг след заседанието на НС зам.-председател на АБВ Румен Петков.

Ако на конгреса си тази неделя АБВ реши да напусне правителството, то от него си тръгва и вицепремиерът Ивайло Калфин.

На въпрос дали Калфин ще си тръгне от кабинета още на 16-ти сутринта, Петков отговори:"Дали ще е на 16-ти или 17-ти няма голямо значение".

Румен Петков посочи, че АБВ днес не са били поканени на срещата в Народното събрание, на която ГЕРБ, заедно с Патриотичния фронт и партиите, подкрепящи правителството преговаряха за консенсус по Изборния кодекс.

Това допълнително е оказало влияние върху решението на АБВ, каза Петков. И специално отбеляза, че "това е политически съзнателно взето решение".

На въпрос дали тази позиция на АБВ сближава партията с БСП, Петков специално отбеляза, че условия за водене на диалог с БСП няма да бъдат предприети.

Емил Кало от своя страна заяви, че "не става дума за търговия, а отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим но това не стана". "Не сме съгласни с начина на водене на политика", заключи Кало. 

Първанов: Мотивите ще се чуят на конгреса ни

"Нищо не мога да кажа към този момент". Това заяви преди минути за БЛИЦ лидерът на АБВ Георги Първанов, след като стана ясно, че партията му оттегля подкрепата си от правителството.

„Не мога да ви отговоря с едно изречение, защото аргументите са твърде много. Сред тях е трудно да се определи кой е най-важният. Заповядайте на конгреса, ще научите мотивите ни", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай