Йовчев: Подкрепям промени в Наказателния кодекс

 Йовчев: Подкрепям промени в Наказателния кодекс | StandartNews.com

До този момент не мисля, че видяхме някакви сериозни резултати от БОРКОР, каза министърът

София. „Аз лично бих подкрепил промени в Наказателния кодекс в тази посока. Подкрепям предложенията на БНБ. Дали това е най-правилната редакция на това, което се предлага – не мога да твърдя, не съм юрист". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти, след изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. "Наистина трябва да имаме конкретни мерки в тази посока, включително и такива, които касаят промяна в Наказателния кодекс. Не знам дали си даваме сметка с какво нещо се разминахме", добави той, цитиран от "Фокус".

Законодателството не е перфектно в тази посока. Нямаме ясни текстове в Наказателния кодекс, категоричен бе министърът.

Попитан дали е имало предварителна организация на хора, които да се редят пред банковите клонове, Йовчев отговори, че се работи по няколко линии. "Много неща вече са изяснени. Въпросът е какви точно обвинения могат да се повдигнат", изтъкна той.

„Определено има действия, които могат да се оценят като атака към банковата система, като първоначално започнаха определени медийни изяви, публични изяви, които подготвяха обстановката. След това има поне няколко линии, по които сме установили организирана атака към банковата система с имейли, със смс-съобщения, с публикации във „Фейсбук". Те са установени и са доказани. Колегите продължават да работят. Тази седмица вероятно ще имаме още задържани", заяви Йовчев.

„Прокуратурата не е предприела никакви действия спрямо КТБ. Тя е предприела действия спрямо подуправителя на БНБ на основата на данни, че извършва престъпления. Нали всички разбираме, че прокуратурата не може да оценява по целесъобразност? Тя трябва да оценява за законосъобразност. Ако има данни за извършено престъпление, прокуратурата трябва да действа", продължи министърът.

Цветлин Йовчев коментира и изграждането на съоръжението по българско-турската граница. Той уточни, че ще бъде готово до края на месеца. „Към момента са готови около 23 км. Надявам се бързо, до няколко дни, в кратки срокове да бъде завършено, може би преди края на този месец. Това ще даде възможност да пренасочим силите към други места, имаме критични точки", добави министърът.

До този момент не мисля, че видяхме някакви сериозни резултати от БОРКОР, каза вицепремиерът за командировките на служители на МВР от БОРКОР.„Функционирането и съществуването в този формат на БОРКОР, не мисля, че е много удачно. Изразходвани са изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни. От тази гледна точка се обмислят варианти и се работи по варианти за създаване на звено и това е заложено в екшън плана", допълни Йовчев.

Звеното, което „обмисляме да създадем до голяма степен ще покрие функциите към момента на БОРКОР и ще има нови функции", каза министърът. При всички положения не мисля, че тези ресурси, които към момента се изразходват, можем да продължим да отделяме такива средства, без да имаме насреща сериозни резултати. От тази гледна точка към момента не мисля, че тези служители трябва да продължат да работят командировани в една структура, която не дава необходимите резултати. Не само това", подчерта той.

„Не е добър моделът, в който служители на МВР, ДАНС или друга институция, са командировани в БОРКОР. В един такъв модел тези хора са на двойно подчинение и реално контрола върху тях и тяхната дейност е силно занижен", изтъкна министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай