Кристиан Вигенин почете паметта на загиналите деца в Лим

 Кристиан Вигенин почете паметта на загиналите деца в Лим | StandartNews.com

"Днешният ден ни връща отново към трагичната дата на 4 април 2004 г., когато автобус, пълен с български деца от град Свищов, завръщащи се от екскурзия, претърпя жестока катастрофа и падна в бурните води на р. Лим. Реката отне живота на Александра, Антоана, Антония, Боряна, Валентин, Виктор, Глория, Женя, Лора, Светослава, Светослав и Юлиян. Нека е светла и вечна паметта на дванадесетте български ангела". Това заяви министър Кристиан Вигенин на възпоменателната церемония при Мемориала на жертвите от катастрофата при р. Лим в Гостун. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

На церемонията, която е по инициатива на българската страна, с която беше отбелязана 10-годишнина от трагедията, участваха и министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора – Иван Мъркич и Игор Лукшич.

Българската държава и българският народ никога няма да забравят подвига и саможертвата на нашите приятели, братя и съседи от Черна гора и Сърбия, каза още Вигенин. Той припомни имената на д-р Суад Нуманович, Тарзан Милошевич, Стеван Пурич, Есад Кощреба, Миле Вукович, Изедин Пушия, Желько Божович, Зухдия и Заим Ахметович, Сафет Нишич, Сафет Баличевац и много други, участвали с риск за живота си в спасителните операции и настаняването на оцелелите. Има моменти, в които думите не стигат, за да изразят чувствата. Затова искам от мое име и от името на български народ да кажа едно искрено „Благодаря!", заяви още външният ни министър.

По-рано днес тримата външни министри положиха общ венец на паметника „12-те рози" на жертвите от автобусната катастрофа и на паметника на жертвите в железопътната катастрофа край Биоч в Биело поле. Кристиан Вигенин, Иван Мъркич и Игор Лукшич се срещнаха с ръководството на Община Биело поле и кмета Александър Журич. Министрите на външните работи на България, Сърбия и Черна гора посетиха и Приеполе, където разговаряха с кмета Емир Хашимбегович. Кристиан Вигенин и Иван Мъркич посетиха Милешевския манастир, където разговаряха с владика Филарет, пишат още от МВнР.

Сръбският външен министър изрази своето съчувствие към близките на загиналите деца, а от своя страна Иван Мъркич се обърна с думи на благодарност към спасителите, показали, че имат „лъвско сърце". Нашите три народа са близки, защото имат свързана история, но ставаме още по-близки, защото имаме и общо бъдеще, подчерта той.

Черногорският външен министър Игор Лукшич отбеляза, че днешният ден ни напомня за трагедията, но и за спасителите.

В знак на признателност за оказаната помощ в спасителната операция МВнР дари медицинска техника на две болници в Биело поле и Приеполе, а Министерството на образованието и науката предостави два мултимедийни проектора за училищата в общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай