4-процентовата бариера за изборите е противоконституционна

4-процентовата бариера за изборите е противоконституционна   | StandartNews.com

София. 4- процентовата бариера за изборите е противоконституционна. Това обяви Васил Къдринов от център "Хана Аренд" в интервю за предаването "Преди всички" по БНР.

По думите на Къдринов 4- процентовата бариера е политически проблем, който ще остави изолирани малките партии: "...те не могат да влязат в политическия живот и по този начин демокрацията ерозира, тя изпадна в криза и получаваме олигархично управление."

Според Къдринов в повечето демократични страни няма 4- процентова бариера.

"В нашата Конституция, в член 10, изборите, националните и местните референдуми се провеждат въз основа на общо равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Конституцията е съвсем категорична – че избирателното право е равно.", каза още експертът. Той уточни, че дори да бъде подаден глас за дадена малка партия, тя е санкционирана заради въпросната бариера. По този начин дори да бъдат подадени десетки хиляди гласове- партията не може да вкара дори един депутат в парламента. "Това е политическо санкциониране, което произтича от Изборния закон, а противоречи на Конституцията. Искаме Конституцията да бъде спазвана.", допълни още Къдринов.

Пред БНР Къдринов подчерта, че в страната ни има няколко партии, които са свързани с  икономическата олигархия и единствено те се въртят във властта. По негови думи точно тези партии са виновни за кризата в демокрацията.

На думите на Къдринов проф. Красимир Калинов от ЦИК заяви, че гласовете, които са дадени за по-малки партии, които имат резултат под 4%, не отиват за партиите, влизащи в парламента, а просто се губят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай