Неделя,

17 000 регистъра стават електронни

От: СТАНДАРТ -
17 000 регистъра стават електронни
A
A
A

17 000 регистъра, повечето от които на хартия, ще станат електронни. Държавата налива 2,6 милиарда лева за дигитална свързаност. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на публична дискусия за третият стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост на република България, който е „Свързана България”.

Ще финансираме една ключова фаза от процеса, за да може всички хартии в държавната администрация да се превърнат в машинно четивен формат, обяви Дончев.

Парите да дигитализация ще са ангажимент на бъдещата програма за приложна наука, иновации и дигитализации.

По програмата за развитие на човешките ресурси в следващия програмен период ще се финансират дигиталните умения, а самата дигитализация на предприятия ще бъде поета от бъдещата програма за бизнеса.

Онлайн образованието ще бъде подпомагано както от ReactEU, така и от някои компоненти на плана. Електронното здравеопазване се покрива от програма „Добро управление“, електронната идентичност също ще бъде подпомогната от плана. Финансирането на стълба "Свързана Европа" ще стане с 2,6 млрд. лева. Трите основни цели на програмата са - цифрова свързаност, транспорт и местно управление.

Министърът на транспорта Росен Желязков настоя за  модерна железопътна свързаност, тъй като железниците предлагат екологичен превоз и са по-евтини. Идеята е да се изгради устойчива оптична мрежа. Така всеки гражданин и бизнес ще имат равен достъп до цифровизация.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички