Живакът рязко спада. Кога започват поледиците

Прогноза на Анастасия Стойчева

Живакът рязко спада. Кога започват поледиците | StandartNews.com

Предстоят ни ледени дни през седмицата.

След топлото време започва един процес от Северозапад, впоследствие и от Североизток, на понижение на температурите. Това каза главен асистент Анастасия Стойчева, ръководител на Департамент „Прогнози и информационно обслужване“ и оперативен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

С това застудяване по-продължително ще се задържат ниските температури. Отначало ще се понижат максималните температури.

В много райони в понеделник, вторник те ще доближат 0 градуса, в отделни райони ще останат и под нулата.

„С понижението на температурите от понеделник в много райони дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. В планините, разбира се, ще вали сняг.

В Централната част от страната в понеделник очакваме повече валежи. Валежите във вторник постепенно ще отслабват и ще спират, от сряда нататък вероятността за валежи е много малка и ще има повече слънчеви часове“, съобщи Стойчева.

Синоптикът подчерта, че в районите с котловинен характер температурите са най-ниски, като отбеляза, че най-ниските температури ще влязат със североизточен вятър в Североизточна България и затова в понеделник там се очаква да има поледици.

„Ще има и отрицателни дневни температури, т.е. ще имаме ледени дни. Най-голяма вероятността за това е в Североизточна България, във високите котловинни полета“, посочи Стойчева и допълни, че в Софийско също ще има един, два дни от седмицата, в които дневните температури ще са малко под нулата.

„От сряда нататък, когато валежите спрат, облачността се разкъса и намалее, когато и вятърът стихне, тогава очакваме понижение значително и на минималните температури“, заяви Стойчева и допълни, че сутрин, най-често в сряда и в четвъртък, температурите ще са между минус 10 и минус 5 градуса.

Синоптикът добави, че в отделни райони са възможни и температури под тези – до минус 12 и минус 15 градуса, като увери, че това са по-нормални температури за умерения климатичен пояс през януари.

Периодът с ниски температури, който предстои, ще е по-продължителен. Той е с типични за страната януарски температури, но те ще бъдат под климатичните норми.

Стойчева даде отговор и на въпроса променя ли се картината на България по отношение на годишните сезони. „Общо взето ние имаме четири сезона, въпреки че характеристиките на тези сезони биха могли да бъдат доста променливи и да варират във времето в различни години.

След 2005 г. все по-често зимните месеци имаме положителни отклонения на температурите, т.е. имаме по-високи температури – периоди с по-топло време, които се редуват с по-хладно време, и по-студено разбира се“, обясни още тя, цитирана от БГНЕС.

В южните райони ще се наблюдават гръмотевици заради голямата динамика и заради това, че на практика България се оказва в градиентната зона между топлите и влажни въздушни маси на юг от Балканския полуостров и студения въздух с ниски температури на север от нея.

Очакват се и валежи. Отначало те ще бъдат от дъжд и ще са по-значителни като количество в Южна, впоследствие и в Северна България.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай