Земеделският министър подхвана ферма за норки

Експерти на министерството влязоха в стопанството в край село Маджерито

Земеделският министър подхвана ферма за норки | StandartNews.com

http://images.focus-news.net/1f867cfd66b5391ff22acd168db4b7fc.jpgЗемеделският министър проф. Христо Бозуков подхвана фермата за норки край село Маджерито, чийто съсобственик е бизнесменът Иван Ангелов, собственик на "Градус" АД.

ВИЖ ОЩЕ: Заради норките! Манолова обикаля министерствата

Експерти от Министерството на земеделието и храните влязоха във фермата на проверка. Причината за спешната проверка е опасността и за животните, и за околната среда от отглеждането на норки.

От фирмата отказаха достъп до фермата на представители от неправителствената организация „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), по чиято инициатива се провежда проверката, алармира Петя Алтимирска. Тя и Мая Манолова, лидер на "Изправи се! Мутри вън!" отидоха в земеделското министерство и в още няколко ведомства още в първите часове след встъпването във власт на служебните министри. Двете дами предоставиха сигнали за фермите за норки, получени по време на изслушвания в комисията по ревизията на най-краткото 45-о НС. Проф. Бозуков обеща светкавична проверка и днес тя е факт.

„По никакъв начин не се зачита правото на организациите и на експертите, защото при нас също има експерти – ветеринарни лекари, достатъчно подготвени по конкретния казус. Отказва се правото ни на обществен контрол за това да разгласим на обществото какво се случва вътре. Да кажем по какъв начин се извършва самата проверка и да дадем отговори на всички въпроси, които зададохме“, заяви още Алтимирска.

От КАЖИ твърдят, че има вероятност фермата да разпространява Covid-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай