Здравната каса орязала още направленията

НЗОК продължава със своеволията, смята Цветан Райчинов

Здравната каса орязала още направленията | StandartNews.com

София. Между 8 и 12% е намалението в броя на направленията, с които разполагат личните лекари за второто тримесечие на годината. Здравната каза отказвала да обясни защо орязва талоните, които и без това не стигат, съобщи пред Дарик радио председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Според него така Националната здравноосигурителна каса се опитва да спести пари, които да пренасочи към сферите на недостиг в системата.

Райчинов обяви, че орязването на направленията при специалистите е по-голямо - там намалението било от 25 до 35%.

От съсловната организация са пратили две писма писмо до НЗОК и не са получили отговор. „Мисля, че това е продължение на своеволията на здравната каса", изрази мнение Цветан Райчинов.

В болниците всичко се плаща редовно и навреме, каза той, като се позова на информация на колегите си от страната. Но в доболничната помощ рестрикцията е повече от сериозна. „И вероятно и това е причината за тази рестрикция - да се правят икономии с оглед други сектори - болничен или лекарства, ако възникнат нужди, да се заплащат. Но ние сме скачени съдове. Това води до липса на достатъчна диагностика и подготовка в доболничния сектор и от там отива в скъпия болничен. Такава икономия е твърде криворазбрана", каза председателят на БЛС.

Той сподели, че продължава да се учудва на търпението на хората, които се осигуряват за здраве. „Внасят си всеки месец доброволно парите. Някой им ги прибира и им казва: „Хубаво, платихте си за здраве, дали ще го получите, ще видим. Надали", коментира Райчинов.

Националният съвет на БЛС иска освобождаването на управителя на НЗОК Пламен Цеков и Райчинов увери, че това ще е първото, което организацията ще поиска от новосформирания парламент. Второто категорично искане на БЛС е смяна на Надзорния съвет на касата.

В петък здравният министър Николай Петров обяви, че заради недостига на направления започва проверка на джипитата. Пламен Цеков твърди, че касата няма вина за проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай