Зъболекарите празнуват днес, ето кой е светецът им

Свещеномъченик Антипа бил епископ на Пергамската църква

Зъболекарите празнуват днес, ето кой е светецът им | StandartNews.com

Днес българските зъболекари отбелязват своя професионален празник и почитат покровителя си свещеномъченик Антипа. Той бил епископ на Пергамската църква от края на първи век и мъдро и достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт.

Жителите на гр. Пергам били известни с нечестивото си поведение и идолопоклоничеството си. Сред тези нечестиви люде живеел и благочестивият Антипа, който не бил подвластен на хорските слабости и воля, а полагал всички усилия търпеливо да им покаже правия път. Изпълнявал добросъвестно своите задължения  като пастир и проповедник и съветвал заблудените си съграждани да се обърнат към истинския Бог. Убедителните му проповеди и личният му благочестив живот привлекли много езичници в лоното на Христовата църква. 

По същото това време император Домициан дал власт на областните управители в цялата империя да предприемат жестоко гонение срещу християните. Те, бидейки иделопоклонници,  хванали Антипа и го обвинили, че е виновен за това, че боговете са отвърнали глава от града им и не го покровителстват.

Той  бил заточен на остров Патмос, където бил подложен на жестоки мъчения, защото отказал да предаде Христовата вяра. Като понасял спокойно и с твърдост страшните мъчения, св. Антипа се молел за враговете си и за целия свят. Постепенно телесните му сили отслабвали и той тихо издъхнал. Християните благоговейно погребали тялото на светия мъченик. Мощите му били запазени, а Бог ги надарил с лечебна сила. Частица от тях се съхранява в Рилския манастир.

Светецът покровителства професията на зъболекарите, които успяват да се борят за правата на съсловието и пациентите, стремейки се да предложат по-качествена, достъпна и модерна дентална медицина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай