Защо изчезват врабчетата? Лошо поверие

Тези птички са много силно свързани с човека

Защо изчезват врабчетата? Лошо поверие | StandartNews.com

Съдбата на врабчето е пряко свързана с тази на човечеството и ако птичката изчезне, това ще е знак, че краят на света е близо, твърдят учени.

А проучванията ясно показват, че популацията им непрекъснато намалява. 

За последните 10 години броят на едни от най-познатите ни птици е намалял с една трета. Какви са причините за това изследва кампанията "Ние броим врабчетата", съобщи NOVA.

Според Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците основната причина за намаляването броя на врабчетата е липсата на зеленина в градовете. Изсичат се зрели дървета, засаждат се млади фиданки, които обаче не са удачни за гнездене на птици. Друга причина е, че използването на все повече химия в селското стопанство убива голяма част от насекомите, с които се хранят птиците.

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Популацията на врабчета в цяла Западна Европа намалява с огромни темпове, сочат данни на Националния музей по естествена история в Париж. Намаляването им е особено драстично във Великобритания, където са включени в Червения списък на застрашените птици. 

Това е потвърдено от проучвания и в други страни. В Германия през последните 30 години се наблюдава 50-процентно намаляване на популацията на врабчета, а в Чехия, Холандия, Белгия, Италия и Финландия е около 60%.

Те са един от най-чувствителните измерители за това дали условията, в които живеем, са добри от гледна точка на благоприятна околна среда. Ако врабчетата или чучулигите ги няма, това означава, че неблагоприятни фактори, които оказват влияние и на хората, са ги прогонили.

Смята се, че в природата винаги има толеранс, очевидно врабчето е с голям праг на поносимост, но вече е достигната границата, твърдят експертите. Най-голям толеранс имал човекът. В сравнение с врабчето той е много по-голямо топлокръвно същество, но също има граница.

Затова учените смятат, че така както врабчето е пряко свързано с човека през вековете, неговата съвременна съдба сочи и перспективата за оцеляване на човечеството. 

Чуруликането им лекувало

Чуруликането на птиците има доказан положителен ефект върху човека на подсъзнателно ниво, казват специалистите орнитолози. Според наблюденията им, 99% от хората не чуват птичата песен, но я възприемат, без да го разбират. Въздействието е успокояващо. Доказан факт е, че в малки селища, където птиците присъстват в живота на хората много по-осезаемо, се боледува по-малко.

Затова в болници във Великобритания започнали да привличат птиците до болничните стаи, за да се възстановяват пацентите им по-бързо. Установено било, че прелитащите под прозорците помагат и ускоряват оздравяването с няколко дни. Така били поставени хранилки за пернатите градски обитатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай