Защо да не разхождаме кучето по време на гръмотевична буря

Оказва се, че дори в градска среда никога не сме напълно защитени

Защо да не разхождаме кучето по време на гръмотевична буря | StandartNews.com

Според експерти по мълниезащита има няколко причини, които са довели до трагичния инцидент при бурята в София, при който снощи загина 25-годишен мъж, предаде Bulgaria ON AIR.

"Многократно повтаряме, че когато има гръмотевична дейност, не трябва да сме навън, това е първата основна причина. Другата възможна причина за инцидента, ако те са говорили по мобилните си телефони. Не знам дали знаете, че когато едно куче се разхожда и тича по мократа трева, неговата козина се наелектризира и това също може да бъде предпоставка за привличането на мълния", коментира експертът по мълниезащита инж. Христо Иванов.

Оказва се, че дори в градска среда никога не сме напълно защитени. Жилищните сгради имат мълниезащита, като при по-модерните тя обхваща и по-голям периметър. Но спирките на градския транспорт се оказват опасни, когато има гръмотевична буря, тъй като металните им рамки привличат мълниите.

"Трябва да се пазим от стълбовете на уличното осветление, електрическите стълбове и спирките на градския транспорт, като трябва да сме максимално отдалечени най-вече от самостоятелни дървета, защото те привличат мълнията", заяви директорът на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров.

Това не е първият случаи, когато мълния убива човек в столицата. Преди две години по подобен начин загинаха още двама души. Препоръките на експертите са да се избягват места на открито и използването на мобилните телефони по време на гръмотевична буря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай