Започна разселването на елени лопатари край Чеганци

Започна разселването на елени лопатари край Чеганци | StandartNews.com

Кърджали. Първите елени лопатари бяха пуснати в природата в района на махала Чеганци на границата между ловните дружини Костино и Черноочене. През последните 5-6 месеца стадото от 24 животни /7 женски, 3 мъжки и 14 приплода/ е прекарало на площ от около 100 дка. Двуметровата телена ограда е направена от ловци на дружинките в Черноочене, Кърджали-1, Костино, Яворово, Ненково, Комунига и Пчеларово.

През есента на миналата година елените са докарани от Дивечовъден участък „Студен кладенец", край яз. „Студен кладенец". Част от елените са платени от българо-холандския проект „Новото тракийско злато", а останалите от Ловно-рибарското дружество в Кърджали.

„Идеята на разселването е възстановяване популацията на този вид и в тази част Източните Родопи. Досега тук не е имало елени лопатари. Искаме и около язовир „Кърджали" да стане това, което е около яз. „Студен кладенец", където в момента се отглеждат стотици елен лопатари", обясни председателят на сдружението Васил Дончев. Той и ловците смятат ежегодно да разселват по 20-30 животни.

„Мястото е много подходящо, открито е, има дървета, диви плодове, водоем, направени са хранилки за животните. Това предполага бързата им адаптация", обясни Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие към проекта „Новото тракийско злато". Аврамов коментира, че в района на крумовградското село Тинтява също е направен успешен опит за разселване на елени лопатари.

„След десетина години районът ще бъде чудесно място за лов, ще се ловува подборно, надяваме се да се развие и ловният туризъм", коментираха авджиите. Според тях една от най-важните задачи е опазването на елените от чакали и вълци, но най-вече от бракониери. Целта на „Новото тракийско злато", Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България, Сдружение на ловците и риболовците – Кърджали и Ловно-рибарското дружество „Сокол"-Крумовград е стъпка по стъпка еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи.

Една от важните роли на елените лопатари е да поддържат мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Елените лопатари правят Източните Родопи по-привлекателни за туристи, а така се увеличават и доходите на местното население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай