Ясна е думата на 2023 г. Голяма изненада

Екипът на американския речник Merriam-Webster се произнесе

Ясна е думата на 2023 г. Голяма изненада | StandartNews.com

Ясна е думата на 2023 г. Екипът на американския речник Merriam-Webster се произнесе и изненада всички.

Прилагателното автентичен е думата на 2023 г. според американския речник Merriam-Webster, бе съобщено на сайта на речника. Тази година популярността на автентичен нарасна значително, благодарение на статиите и разговорите за изкуствения интелект, културата на знаменитостите, идентичността и социалните мрежи.

Терминът автентичен има няколко значения, в това число "не фалшив" и "не имитация", синоним е на истински и действителен, а също така означава "верен на собствената личност, дух и характер", пише „Сега”.

Автентичен често се свързва с идентичността – национална или лична. Например автентична се нарича националната кухня или собствената личност. През 2023 г. известни хора като певците Лейни Уилсън, Сам Смит и Тейлър Суифт бяха споменавани заради "техния автентичен глас" и "автентично аз".

В същото време развитието на изкуствения интелект и неговата роля за увеличаването на фейк видеа, снимки, нарушаването на академичната порядъчност и т.н. разми границите между истинското и фалшивото.

Merriam-Webster публикува още няколко думи, към които през 2023 г. се регистрира повишен интерес:

rizz – интернет-сленг, означава "романтична привлекателност" или "обаяние". Употребява се и като да очароваш или съблазниш.

deepfake – изглеждащи като истински фалшиви снимки или видеа

сoronation ("коронация"). Думата стана известна заради коронацията на новия британски монарх Чарлз III

dystopian ("антиутопия")

EGOT – използва се за артист, получил четирите престижни награди "Еми", "Грами" , "Оскар" и "Тони"

Х – новото име на Twitter

implode ("да се взривиш"). Търсенето на тази дума е зачестило след аваратия на подводния апарат, който трябваше да стигне до останките на "Титаник"

kibbutz ("кибуц") – вид селища в Израел. Думата доби популярност след атаката на "Хамас" на цивилни, които живеят в кибуци

doppelgänger ("двойник");

covenant ("ковенат"). Така се нарича формалното, тържествено и задължително съгласие - може да е писмено или само обещание

indict ("да обвиниш"). Популярността на думата се дължи на обвиненията на експрезидента на САЩ Тръмп

elemental ("стихиен"). Популярността на думата е свързана с едноименния филм на Pixar

deadname ("мъртво име"). Така наричат имената, получени при раждането, но вече не се използват заради трансджендърна промяна

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай