Възмездие за такситата: СОС обеща помощи

Днес шофьорите излязоха на протест в София

Възмездие за такситата: СОС обеща помощи | StandartNews.com

Столичният общински съвет /СОС/ прие на днешната си сесия доклад относно мерки за подпомагане на таксиметровия бранш за преодоляване на икономическите последици от разпространението на COVID-19 и наложените в тази връзка ограничения, с вносители общинските съветници Карлос Контрера и Зафир Зарков.

ВИЖ ОЩЕ: Такситата на протест в София

С решението си СОС дава съгласие данъкът върху таксиметровия превоз на пътници в размер на 300 лева да бъде заплащан от данъчно задължените лица на годишна база. Разликата до пълния размер на данъка върху таксиметровия превоз на пътници да бъде поета от държавния бюджет чрез целева субсидия за компенсиране на бюджета на Столична община, прие СОС, предава БТА.

В доклада се посочва, че Столичната община, във връзка с настоящото решение, изготвя искане до министъра на транспорта за получаване на компенсация от държавния бюджет за намалението на приходите от данък върху таксиметров превоз на пътници, в размер, определен въз основа на броя на автомобилите, за които е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници през 2022 г., умножен по разликата между размера на годишния данък върху таксиметров превоз на пътници за 2022 г., определен в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на СОС, и минималния размер на данъка по Закона за местните данъци и такси от 300 лева.

В мотивите към доклада се посочва, че през 2020 г. СОС предприе редица мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес за справяне с последствията от действащите ограничения за бизнеса. Държавата също реализира множество програми и инициативи в тази посока, като една от тях бе на Министерството на транспорта, насочена точно към таксиметровите превозвачи.

Прилагането на мярката бе реализирано съвместно с общините, които приеха през 2021 г. данъкът върху таксиметровия превоз на пътници да бъде заплащан от задължените лица по минималната ставка, предвидена в Закона за местни данъци и такси, в размер на 300 лева, независимо от размера определен за същия период от съответния Общински съвет, в рамките на делегираното от закона. Същевременно, в държавния бюджет за 2021 г. бяха предвидени средства за компенсиране на разликата между определения от общинските съвети размер на данъка и минималния размер - 300 лева, който заплащат данъчно задължените лица. Така постъпленията в общинските бюджети на един брой автомобил, извършващ таксиметров превоз на пътници, запазват своя размер на нивата от 2020 г., посочват вносителите на доклада.

По данни от дирекция "Финанси", приходите в общинския бюджет по това перо за 2019 г. са на обща стойност 5 187 679 лева. За 2020 г. приходите по същото перо са едва 2 645 556 лв., като намалението се дължи на намаления брой на автомобилите, за които е заплатен данък, при запазена данъчна ставка спрямо предходната година. До 31.08.2021 г. в Столична община са постъпили 478 967 лв. от данък върху таксиметровите превози и 2 240 700 лева целеви средства от държавния бюджет за компенсиране на намалените приходи от този вид местен данък. Очаква се целевата субсидия да бъде увеличена с допълнителни около 500 хил. лв. до края на годината, ако се запазят прогнозните нива за броя на разрешенията за упражняване на този вид дейност на територията на Столична община. 

От началото на пандемията досега СОС прие пет пакета мерки, подпомагащи най-вече малкия и средния бизнес на територията на Столичната община, като към края на 2021 г. се очаква стойността на облекченията да надхвърли 7 245 000 лв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай