Взимаме 1 млрд. лв заем от ЕС за последиците от Covid-19

С 15-годишен максимален среден срок до падежа

Взимаме 1 млрд. лв заем от ЕС за последиците от Covid-19 | StandartNews.com

Правителството одобри 511 млн. евро (999,78 млн. лв.) заем от ЕС за борба с Ковид-19 и упълномощи министъра на финансите да го подпише от името на Република България, при условие за последваща ратификация.

Необходимостта от сключване на споразумението произтича от отправеното на 7 август 2020 г. официално искане от страна на Република България за финансова помощ по линия на инструмента SURE.

Заемът, поискан от страната ни, е за допълване на националните усилия за преодоляване въздействието от избухването на пандемията от Kовид-19 и на социално- икономическите й последици за работниците и самостоятелно заетите лица.

Максималният размер на средствата, които Европейският съюз може да отпусне на България по инструмента SURE, е 511 млн. евро, с 15-годишен максимален среден срок до падежа. Срокът на разполагаемост на предоставената финансова помощ е 18 месеца.

Министерският съвет одобри и постановление, с което се уреждат въпросите, свързани с откриването на сметка на централния бюджет, постъпването на средствата от заема по Споразумението и неговото обслужване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай