Събота,

Всеки трети учител се  жалва от тежък стрес

От: Стела Стоянова -
Всеки трети учител се  жалва от тежък стрес
A
A
A

35 на сто от българските учители се оплакват от силно изразен общ стрес, сочат данни на учителския синдикат към КТ "Подкрепа".

Изследването е на Националния център по обществено здраве и анализи. 

Според него, три четвърти от изследваните учители характеризират трудовото си натоварване като високо и с висок темп на работа. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми и натоварване за 12,5% от изследваните.

За психично изтощение след работа повече от 2 пъти месечно съобщават 63% от преподавателите, за физическо изтощение – 48%, а за трудно заспиване и нарушения на съня – 40%. Една четвърт от учителите съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си, пряко обусловени от трудовото им натоварване.

Профилът на професионалните стресори показва, че шумът, поведението на учениците и контактът с много хора са водещи източници на стрес за повече от половината до 2/3 от учителите. Резултатите от същото изследване посочват, че учителите изтъкват средно по 6 здравни симптома, като 35% от изследваните учители са отсъствали от работа във връзка с тези си здравни оплаквания. Най-чести са болките в кости, мускули и стави, от които се жалват над половината учители.48 на сто се оплакват от висока тревожност, а 38 на сто - от болки в гърба. 36 на сто имат проблеми, свързани със замайване и виене на свят, а всеки трети преподавател се жалва от болка и тежест в сърдечната област, както и от главоболие.  

От синдиката посочват, че един важен аспект, касаещ здравето, е застаряването на учителите у нас, тъй като с възрастта настъпват редица промени в мускулно-скелетната, сърдечносъдовата, дихателна система, зрение, слух и др. Увеличава се делът на преподавателите с хронични заболявания.Затова и синдикатите се договарят с МОН за създаване на система за рехабилитация на учители, като министерството ще плаща част от средствата за лечението им, когато ползват бази на НОИ.
 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички