Всеки трети учител се  жалва от тежък стрес

55 на сто от преподавателите с болки в кости, мускули и стави

Всеки трети учител се  жалва от тежък стрес | StandartNews.com

35 на сто от българските учители се оплакват от силно изразен общ стрес, сочат данни на учителския синдикат към КТ "Подкрепа".

Изследването е на Националния център по обществено здраве и анализи. 

Според него, три четвърти от изследваните учители характеризират трудовото си натоварване като високо и с висок темп на работа. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми и натоварване за 12,5% от изследваните.

За психично изтощение след работа повече от 2 пъти месечно съобщават 63% от преподавателите, за физическо изтощение – 48%, а за трудно заспиване и нарушения на съня – 40%. Една четвърт от учителите съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си, пряко обусловени от трудовото им натоварване.

Профилът на професионалните стресори показва, че шумът, поведението на учениците и контактът с много хора са водещи източници на стрес за повече от половината до 2/3 от учителите. Резултатите от същото изследване посочват, че учителите изтъкват средно по 6 здравни симптома, като 35% от изследваните учители са отсъствали от работа във връзка с тези си здравни оплаквания. Най-чести са болките в кости, мускули и стави, от които се жалват над половината учители.48 на сто се оплакват от висока тревожност, а 38 на сто - от болки в гърба. 36 на сто имат проблеми, свързани със замайване и виене на свят, а всеки трети преподавател се жалва от болка и тежест в сърдечната област, както и от главоболие.  

От синдиката посочват, че един важен аспект, касаещ здравето, е застаряването на учителите у нас, тъй като с възрастта настъпват редица промени в мускулно-скелетната, сърдечносъдовата, дихателна система, зрение, слух и др. Увеличава се делът на преподавателите с хронични заболявания.Затова и синдикатите се договарят с МОН за създаване на система за рехабилитация на учители, като министерството ще плаща част от средствата за лечението им, когато ползват бази на НОИ.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай