Връщат ни парите при бунт през ваканцията

Туристите ще анулират почивките си безплатно при бедствия и безредици

Връщат ни парите при бунт през ваканцията | StandartNews.com

Лош хотел, отменен полет и фалит на туроператор за миг могат да превърнат отпуската в кошмар. Как Брюксел се грижи за правата ни, докато разпускаме на плажа - от Еврокомисията (ЕК) предоставиха ексклузивно за "Стандарт" интервю със зам.-председателя на ЕК и комисар по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг.


- Г-жо Рединг, как ще ни помогне Европа, ако по време на почивката ни възникне проблем?

- От 90-те години на ХХ век в Европейския съюз (ЕС) има правила за предварително договорените пакетни туристически пътувания. Тези правила защитават потребителите, като гарантират например, че почиващите винаги ще бъдат върнати у дома, дори ако туроператорът им фалира. През 90-те години на ХХ век повечето европейци избираха предварително договорени пакетни туристически пътувания от брошури и правеха резервации при местни туристически агенти. Но времената се промениха. Благодарение на интернет, хората свикнаха да играят по-активна роля в подготовката на почивките си, така че те да отговарят на техните нужди и предпочитания, като често това става с помощта на един или повече свързани чрез дейността си търговци, докато в миналото подходът им беше по-пасивен.
Тези комбинирани туристически продукти до голяма степен отговарят на същите нужди, които потребителите имаха преди 20 г. Проблемът е, че в директивата на ЕС от 90-те тези новости не са взети предвид. Това означава, че почиващите невинаги са сигурни, че ще бъдат защитени, ако възникне проблем. При покупката на полет и настаняване онлайн понякога за хората е трудно да разберат защо нямат същите права, както когато ги купуват от туроператор. Направено наскоро проучване показа, че 67% от гражданите на ЕС погрешно смятат, че са защитени при покупката на такива комбинирани туристически продукти. Затова сега Европейската комисия (ЕК) актуализира правилата, за да не изостават от променящия се пазар и да гарантират по-добра защита на потребителите.

- Колко хора са засегнати?

- Все повече хора в ЕС пътуват. Като се има предвид, че всяка година в ЕС се извършват над 1 млрд. туристически пътувания, аз се стремя да осигурим защита на хората, купуващи комбинирани туристически продукти - става дума за случаите, когато потребителят комбинира поне две туристически услуги като полет и хотел, купени от един и същ търговец или от свързани чрез дейността си търговци или посредници. Днес само 23% от потребителите са безспорно защитени от съществуващите правила (изложени в директивата на ЕС за пакетните туристически пътувания). Освен това държавите членки може да осигуряват защита, но съществува една "сива зона", за която Комисията се опитва да намери решение с предложенията си. Целта на реформата е да се гарантира, че всички потребители, които купуват комбинирани туристически продукти - според оценки те са около 120 млн. на година - получават подходяща защита. Всичко на всичко тази група представлява 23% от всички летуващи.

- Какви са правата ни според действащите правила на ЕС?

- Правилата на ЕС се отнасят за резервациите, включващи два или повече елемента - например, полет и хотел или хотел и наемане на автомобил или каквато и да е комбинация от транспорт, настаняване и други туристически услуги като туристически обиколки (обикновено продавани на преференциална цена), ако услугата обхваща период по-дълъг от 24 часа или нощувка.
Ако даден туроператор фалира, пътниците, резервирали пакетно туристическо пътуване в ЕС, имат право на възстановяване на предварително платените суми или , ако се намират в дестинацията си за почивка - да бъдат върнати у дома. Закупилите пакетни туристически пътувания имат също така право да получават важна информация и помощ. Ако, например, качеството на хотела не отговаря на обещаното, те винаги имат право да се обърнат към някого - туроператора или търговеца на дребно (в зависимост от страната членка), за да поискат компенсация.

- Какви са правата ни, според новите правила на ЕС?

- Първо, купувачите на съобразени с изискванията им туристически пакети ще могат да разчитат на по-справедливи и по-предвидими цени, тъй като Комисията предлага повишаването на цените да се ограничи до 10% и операторите да бъдат задължени да предоставят на потребителите всички възможни намаления.
Второ, ще улесним потребителите в случай на трудности: вместо да губят време в изясняване на това на кого да изпратят жалбата си в случай на проблем с част от туристическата услуга (независимо дали става дума за хотел или полет), в бъдеще потребителите ще могат да изпращат жалбите или исканията си директно на търговеца на дребно (туристическия агент), от когото са купили почивката си. И трето, потребителите ще имат по-големи права, ако нещо непланирано се случи преди отпътуването. Те ще могат да прекратят договора преди отпътуването, като платят на организатора подходяща компенсация. Потребителите ще могат да анулират договора безплатно преди отпътуването в случай на природни бедствия, безредици или други подобни сериозни ситуации в избраната от тях дестинация, ако те могат да се отразят на почивката им. Освен това предложението на Комисията предвижда да се даде право на купувачите на други персонализирани туристически продукти да получат парите си обратно и да бъдат репатрирани, ако е необходимо, в случай че продавачът, превозвачът или доставчикът на друга свързана услуга фалира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай