Война в Перник за боклука

Война в Перник за боклука | StandartNews.com

Градът заринат със смет, викат фирми от София и Радомир да го извозват

Перник. Финансов спор между община Перник и сметопочистващата фирма зарина града с боклуци. От седмица "Лиел констракшън" отказва да извозва контейнерите. Кризисен щаб от понеделник търси изход от ситуацията. А граждани искат извънредно положение заради заплаха от епидемии и нашествия на животни и паразити.

От април сметките на сметопочистващата фирма са запорирани от неин контрагент, на когото тя дължи пари. Така, въпреки че общината редовно плаща по график задълженията си за почистването на града, пари в "Лиел констракшън" не влизат и работниците и не получават заплати, обясни конфликта зам.-кметът Росен Йорданов. Въпреки че принципно от фирмата са уверили общината, че запорът няма да се отрази на извозването на сметта, от седмица камионите не работят. Договорът на общината с "Лиел Констракшън" (бивша "Стройинженеринг - 94") е от осем години и той изтича в края на т.г. В него има клауза за предсрочно едностранно прекратяване при неизпълнение на поетите ангажименти, напомнят от гражданското сдружение "Активни за Перник". Оттам пратиха отворено писмо до общинския съвет с искане да се свика извънредно заседание. И предупредиха, че от действията на общинарите ще зависи подкрепата на предстоящите парламентарни избори.

Кризисният щаб вече е поискал съдействие от Столична община и съседните Радомир и Брезник. Очаква се още във вторник да започне почистването, в което ще се включат и местни фирми със специализирана техника. Акцията ще продължи до пълното решаване на проблема, увери Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай