Военна полиция влиза в кланиците

Въвеждат 20-километрова санитарна зона за 62 свинеферми

Военна полиция влиза в кланиците | StandartNews.com
  • Потвърдиха африканска чума и във Видин
  • Въвеждат извънредно 20-километрова санитарна зона за 62 свинеферми

Извънредни нови мерки за ограничаване на африканската чума бяха въведени след днешното заседание на Епизоотичния съвет в МС под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев.

ВИЖ ОЩЕ: При едно болно прасе във ферма всички се убиват

Заради заразата занапред във всяка от 67 кланици за свине ще присъстват ветеринар и Военна полиция. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието в Министерския съвет. Мярката се налага, след като свинекомплекс в Русенско отказва да умъртвява животни. Целта е да не допусне нерегламентирано клане на домашни свине без гарантиране на ниво за биосигурност.

В 3 общо 65 свинекомплекса в страната бе установена Африканска чума, припомни Танева. Тя потвърди, че съобщи, че пробите са доказали и африканска чума във Видин. Там става въпрос за болно домашно прасе в тъй наречения "заден двор".


За всички останали свинеферми, в това число и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона, за която ще следят областните епизоотични комисии по места. В тази зона не трябва да има отглеждане в "заден двор", а навсякъде, където се гледат свине, трябва да са спазени съответните мерки за биосигурност.


В момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20  са случаите на заразена дива свиня, обобщи данните Десислава Танева. А вицепремиерът Томислав Дончев призова стопаните да съдействат на властите за ограничаване на заразата.

"Няма как да е ефективна която и да е мярка, без подкрепата на гражданите. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема за няколко месеца", предупреди той хората, които отглеждат прасета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай