При едно болно прасе във ферма всички се убиват

Съмненията, изказвани от неспециалисти, само объркват мерките, твърди шефът на БАБХ

При едно болно прасе във ферма всички се убиват | StandartNews.com

Ако има дори и едно болно от африканска чума животно в цялата свинеферма, това означава, че всички останали също трябва да бъдат унищожени, обяви изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев в интервю за бТВ.

„Нашите ферми не са технологично разделени на отделни сектори, които да ни дадат гаранция, че е възможно в отделен сектор да не влезе вирусът от другия. Това в случая е хазарт“, обясни Илиев.

Той коментира и съмненията на хората в съществуването на вируса: „Помня какво се случи преди и с дребните преживни животни. Тогава хората твърдяха, че има две различни лаборатории, а се оказа, че едните знаят името на лабораторията, a другите – адреса. Такива съмнения водят до това, че не могат да се прилагат мерките на 100 %“.

Илиев отказа да назове отговорни за създалата се кризисна ситуация с болестта африканска чума по свинете: „Аз няма да вляза в казуса ние си направихме всичко, а другите не си свършиха работата. Въпросът е в момента да се мобилизират всички институции, за да свършим работа. Прехвърлянето на топката и аз да изляза целият в бяло и да кажа, че полицията или еди-кой си не си е свършил работата, не е коректно“, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай