Водата от Йордановден се пази цяла година

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител

Водата от Йордановден се пази цяла година | StandartNews.com

С настъпването на новата година идват и едни от най-почитаните църковни празници. Йорданов и Ивановден са тясно свързани с Рождество Христово. 6 януари - Богоявление, Йордановден  е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос във вид на гълъб. От небето се чул глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!” Оттук и названието на празника – Богоявление.

Той има различни имена в страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи и други.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и минусовите температури и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

С пречистването на Богоявление се слага край на така наречените "Мръсни дни".

На Йорданов ден местната църква извършва ритуално хвърляне на кръста навсякъде, където има водоем. След изваждането му от водата, се чете тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея вкъщи, тъй като пречиства душата и предпазва от болести. Светената вода се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството моменти.

Останалото количество от старата светена вода се използва за замесването на три ритуални хляба. Първият хляб остава за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратата на къщата, заедно с бъклица вино и е наречен за минувачите.

Чемширените китки от миналогодишното Рождество се изгарят върху желязна повърхност, след което пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под трендафилов храст или овощно дръвче. Новите рождествени китки се поставят върху семейния иконостас, чието кандило е запалено от свещта, донесена от църквата.

Хората вярват, че на Йордановден водата има по-голяма сила. Освен, че пречиства греховете, тя умее да лекува, затова болните влизат в реката, в която е хвърлен кръстът. Ако кръстът замръзне, годината ще бъде здрава и плодородна.

На Богоявление имен ден празнуват всички с името Йордан, Йорданка, Богдан, Богданка, Божидар, Божидара, Божан, Божана, Боян, Бояна, Данчо, Дана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай