Властта загърби вярата. Не влезе в храма

Никой от държавните мъже и жени не бе в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”

Властта загърби вярата. Не влезе в храма | StandartNews.com

Властта, която иначе не пропуска шанс да се снима, демонстрирайки смирение в църквите, загърби вярата навръх Рождество Христово. Никой от държавните мъже и жени не бе в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, докогато патриарх Неофит отслужваше тържествената Патриаршеска Света Златоустова Литургия за Рождението на Богомладенеца.

Обикновено на Рождество и на Великден в катедралния храм са всички – от Симеон Сакскобургготски, през президента Радев и поне половината кабинет и партийни лидери. Днес в храма влязоха само малцина миряни. Дари заради страха от коронавируса, дали заради други по-важни ангажименти хората с власт предпочетоха да пускат съобщения от фейсбук. Първи, тон даде премиерът Борисов, който след това отиде на обиколка в страната и коментира Брекзит от Доспат. От фейсбук Рождество честитиха президентът Радев и шефката на НС Цвета Караянчева. Във виртуалните поздравления се включиха соцлидерката Корнелия Нинова и кметът на софия Йорданка Фандъкова.

С патриарха Неофит съслужиха Техни преосвещенства Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит и др. духовници.

Патриарх Неофит благослови българския народ. По време на богослужението висшите ни духовници отправиха и молитви за справяне с пандемията от коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай