Вл. Дончев: Тарашът в адвокатска кантора е „цинизъм“

Заради липсата на подобаващата документация и съмнение в пристрастност, прокуратурата бе обвинена в редица медии и от множество юристи, че злоупотребява, за да защити интересите на определени страни по дела...

Вл. Дончев: Тарашът в адвокатска кантора е „цинизъм“ | StandartNews.com

Присъствах на един изключително срамен акт, за какъвто не съм дори чувал в моята 40-годишна практика. Това сподели в интервю за предаването „Темида – цената на истината“ известният наш адвокат Владимир Дончев по повод тараша в кантората на адвокат Стоян Стоянов, състоял се точно преди месец.

Заради липсата на подобаващата документация и съмнение в пристрастност, прокуратурата бе обвинена в редица медии и от множество юристи, че злоупотребява, за да защити интересите на определени страни по дела като тези за КТБ, оръжейния завод „Дунарит“ и др. До момента обаче почти нямаше официална реакция на защита от адвокатското съсловие, от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) или юристите в парламента, които са запазили правата си за практикуване на професията  

Според Владимир Дончев натискът е заради делото „Дунарит“, като разследващите са искали да се сдобият с доказателства, които вероятно са очаквали да намерят в офиса. Определението на съда, което беше връчено на прокуратурата доведе дотам, че последната се втурна да се сдобива с доказателства. А такива вече имаше и те бяха използвани от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), разказа Дончев. КПКОНПИ е завела иск срещу „Дунарит“ и е пратила тези доказателства към исковата си молба. А адвокат по делото се оказва Стоян Стоянов.

Става дума за акция, с която да бъде елиминирано тяхното дружество (на Стоян Стоянов и партньорите му) като защитници на интересите на Дунарит. Попитах миналата седмица Стоян Стоянов и той ми каза, че към този момент имат към 120 дела, по които защитават „Дунарит“. 

Лошото е, че нямаше подкрепа от големи адвокатски кантори. А те би трябвало да знаят, че когато мечката играе у съседа, рано или късно ще дойде при тях, възмути се Владимир Дончев. Дори от адвокатите в парламента не се чу една дума. Напротив, някои си позволиха да упрекнат съсловието, че по този начин се защитава адвокатското дружество, което, едва ли не, не заслужава това..

Дончев вижда удар по цялата адвокатура и пренася частния случай към общото. Според него е трябвало адвокатурата, най-вече в лицето на членовете на ВАдС да вземат категорични мерки, а не да организират срещи с главния прокурор. Дончев каза, че лично е уведомил председателката на съвета Ралица Негенцова и главния секретар за извършения тараш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай