Вижте новите правила на летищата у нас от днес

Децата ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без декларация за съгласие от родител

Вижте новите правила на летищата у нас от днес | StandartNews.com

Българските граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, вече не подлежат на паспортен контрол, а само на проверка летищна сигурност. Това стана възможно след като страната ни стана член на Шенген по въздух и море.

Съществуващите гишета за паспортен контрол на летище София остават в миналото. Тоест след чекирането на билета на пътника, той ще преминава проверка летищна сигурност (проверка на багажа). Полетите към Шенгенското пространство ще се извършват от ръкавите. А паспортна проверка ще има в дъното на залата, където ще функционират гишета.

За заминаващите

Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка сигурност, посочват от Летище София. След това се отправяте към вашия изход (гейт) за излитане, без да преминавате паспортен контрол. В Шенген влизат и държавите Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

На митнически контрол подлежат граждани, пътуващи за страни извън ЕС, както и пътуващи транзит до трети страни през страна членка на Шенген.

Ако вашата дестинация е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка сигурност, митнически контрол и паспортен контрол, информират от летището.

За пристигащите

Ако пристигате от страна членка на Шенген, след кацането на самолета се отправяте директно за получаване на вашия багаж, ако имате регистриран багаж, без да преминавате паспортен контрол. На митнически контрол подлежат пътници, пристигащи от страни извън ЕС, и пътници пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания ви багаж остава същата, както е до този момент, посочват още от Летище София.

Децата ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без декларация за съгласие от родител

Гранична полиция няма да изисква декларация за съгласие от родител за напускане на страната на дете и всички малолетни и непълнолетни български граждани ще могат да пътуват без това ограничение в Шенген, информират от Летище София.

„За деца с придружител няма да се извършва граничен контрол и проверки. Не са необходими декларации, но ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има съответната процедура от районния съд и да се издаде заповед детето да не пътува в чужбина“, това обясни Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). Той заяви, че остава правото за полицейски проверки, в случай, че органите на реда преценят, че е необходимо. Златанов поясни, че непълнолетните лица (14-18 г.) могат да пътуват сами, без декларация за съгласие от родител за напускане на страната, в Шенгенското пространство.

Изискването за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват само с един родител или настойник се запазва, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това изискване отпада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Марко Поло
преди 4 седмици

И сега като настъпи едно пътуване....туристически оргазъм.

Откажи