Витанов с чудесна новина, но и предупреждение

125 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна, успокои той

Витанов с чудесна новина, но и предупреждение | StandartNews.com

125 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Това пише математикът от БАН проф. Николай Витанов в традиционния си анализ за развитието на пандемията. По думите му здравната система се справя с проблемите, а сценарий „Празни болници“ е стабилен.

“Дифузното разпространение е угасено, клъстерното разпространение е силно, но индексите забавят ръста си. Мерките започват да потискат клъстерното разпространение. Това е добре, много добре. Отиваме на благоприятния сценарий”, пише още математикът. И прогнозира, че болниците няма да се напълнят и през август.  

Има добра новина, заявява още Витанов. По думите му противоепидемичните мерки дават резултат. И допълва: “Вирусът се задъхва и вълната достига пиковите си стойности. Това означава, че индексите се очаква да започнат да падат от следващата седмица и да започне постепенна отмяна на мерките в областите, където заболеваемоста е спаднала и положението в болниците е добро”.  

Според него по-съществени мерки ще се налагат когато дадена област или страната отчете 400 на 100 хиляди заразени в двуседмичната заболеваемост. 

“Вълницата започва да се задъхва. Мерките започват да дават резултат. Трендът на растеж започва да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко”, пише още той.

И уточнява: „Спокойно е. Юли свърши спокойно, без дифузно разпространение. Болниците няма да са пълни. Август месец също се очертава да е спокоен. Тези, които спазват мерките, за пореден път ще ни изведат успешно от вълната”. 

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта на болничните легла. Но тя е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото, прогнозира още математикът.  

И заключва: „Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец. Отивай на море, народе, който има такива планове. Внимавай в Гърция”.

На финала математикът отново съветва хората да се пазят, за да не се заразят с COVID-19. “Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се”. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай