Висш чиновник каза има ли опасност България да остане без ток

Според него само част от исканията на миньорите са изпълними

Висш чиновник каза има ли опасност България да остане без ток | StandartNews.com

Опасност България да остане без ток няма. Няма и да се налага да внасяме на по-високи цени. Това заяви пред Нова телевизия заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов.

Той коментира и протестите на енергетици и миньори. Според него част от исканията са изпълними, но за останалите трябва да бъде постигнат компромис. 

„След 2020 г. е недопустимо да бъде въвеждан Механизъм за инсталации с по-висока интензивност на емисиите на въглероден диоксид, каквито са имено нашите електроцентрали. Електроенергийната система има нужда от поддържане определени характеристики. Именно съществуващите мощности на въглищните централи са в състояние да ги осигурят. В момента те предоставят такива услуги на електроенергийната система. Ако не са в състояние да ги предоставят, операторът ще трябва да търси алтернативни решения. По тази причина има разговор с електроенергийния системен оператор във връзка с това да се разработи механизъм, по който да бъдат осигурени тези услуги”, обясни Ненов.

„Идеята е на този етап да работят електроцентралите в моментите, когато пазарната цена го позволява. Тогава на пазарен принцип електроенергийният системен оператор да провежда търгове и на базата на конкуренти предложения от страна на участниците да купува най-изгодното така че да осигури надеждната работа на електроенергийната система”, поясни заместник енергийният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай