Вдигат заплатите на здравните работници във Варна със 7%

Вдигат заплатите на здравните работници във Варна със 7% | StandartNews.com

Варна. От 1 януари 2015 г. заплатите в сферата на общинското здравеопазване да бъдат увеличени от 5 до 7%, а в социалните дейности - с 5 на сто. Това предвиждат колективните трудови договори (КТД), които днес бяха подписани от кмета на община Варна Иван Портних и представители на местните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа".

„От 4 години социалните придобивки в тези области не бяха променяни. Благодарение на г-н Иван Портних обаче ние успяхме да намерим възможности не само да запазим извоюваните, но и да добавим нови придобивки", каза д-р Лидия Маринова, зам.-кмет по здравеопазването.

Работещите в здравеопазването ще получават допълнително по 2 минимални работни заплати - за Коледа и за професионалния празник 7 април, а социалните работници – коледна заплата и при възможност възнаграждение за Деня на социалния работник. КТД предвиждат още допълнителен платен отпуск от 2 дни за специалисти в социалната сфера, а в сектор здравеопазване – от 1 до 5 дни към основната отпуска, в зависимост от стажа. Общинските лекари със специалност пък ще получават допълнително 30 лв. месечно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай