Сряда,

Вдигат цените на клиничните пътеки за деца

От: Редактори -
A
A
A

Цените на клиничните пътеки за лечение на деца ще бъдат увеличени, съобщи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров след консултации с представители на Министерството на здравеопазването и Здравната каса.

Всички пътеки, свързани с пулмологията и педиатрията ще бъдат увеличени като детските пътеки, които досега са били към пътеките за възрастни ще се отделят. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни след срещата: „Увеличаваме цените на някои клинични пътеки, които дълги години не са били остойностявани и цените им не са променяни. Преобладаващата част  би трябвало да отиде за увеличаване запаса“.

Увеличение ще има и за шест клинични пътеки, по които се работи, основно в общинските болници. Ще има увеличение за една част от пътеките в детската хирургия, която е свързана с големи хирургични интервенции за бебета. Предложенията, които днес са обсъдени в полза на педиатрите, работещи в специализираната детска болница, обясни председателят на БЛС доктор Иван Маджаров: „При всички положения то ще има ефекти върху тях и то голям, защото в нашето предложение ние отделяме особено внимание точно на трето ниво, пътеки, в които се лекуват деца с много тежки заболявания“.

Тепърва предстои да се анализира каква част от тези 50 млн. лв. от резерва на здравната каса ще се отделят за педиатричните пътеки. Очаква се преговорите между Лекарския съюз, Здравната каса и министерство на здравеопазването да приключат с подписването на анекс към Националния рамков договор към първи юни.

Увеличаването на клиничните пътеки е едно от исканията на педиатрите у нас. Миналата седмица медиците от столичната детска болница „Проф. Иван Митев“ заплашиха със спиране на плановия прием на пациенти и колективна оставка, ако държавата не осигури безлимитно лечение на децата и преференциално финансиране на педиатричните болници.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички