Няма милост! Вдигат тол таксите

Новата тарифа ще бъде 50% отгоре върху сега действащите такси

Няма милост! Вдигат тол таксите | StandartNews.com

Предстои увеличение на тол таксите, след като предвиденото от предишното правителство повишение на тарифите им от 1 януари 2023 г. беше отложено, за да омекоти натиска на инфлацията, напомни в интервю за БНР днес заместник-министърът на регоналното развитие и благоустройството Николай Шушков.

Предложението е новата тарифа да влезе в сила от 1 юли, като бъде 50% отгоре върху сега действащите такси, в съответствие с приетото през миналата година решение.

Сега работим върху вариант, който да бъде подложен на обществено обсъждане, след което ще се вземе решение от Министерския съвет, каза Шушков.

Този вариант обаче предвижда българските водачи на тежкотоварни автомобили, от които са били 72% от приходите от тол такси през миналата година, да ползват отстъпка при пробег над 4000 км, над 6000 км или над 10 000 км месечно, информира заместник-министърът.

И съобщи, че постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 г. са 210 млн. лв., което е близо 34% повече спрямо същия период на миналата година. През месец март за първи път приходите от тежкотоварния трафик са били повече от платени винетки за леки автомобили, като се очаква тенденцията да бъде запазена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай