Васил Василев: Спирането на "Южен поток" ще ни донесе още злини

Васил Василев: Спирането на "Южен поток" ще ни донесе още злини | StandartNews.com

Васил Василев, председател на Фондация "Братя Василеви"

- Какви биха били вредите, ако окончателно бъде спряно изграждането на газопровода "Южен поток", г-н Василев?

- Вредите са видими, защото надали някой има съмнения, че решението на руснаците е окончателно и "Южен поток" няма да има. За нас проблемът се измерва с милиарди загуби, нереализирани ползи и т.н. Но едно зло не идва никога само. Злото е зачертаването на "Южен поток". Но веднага след него се появи следващото: "Газпром" каза, че ще спре и парите за транзита, т.е. ще спре и транзита на газ. Дали това ще стане сега или след като бъде изградено трасето през Турция е въпрос на време. Задава се и трето зло - руските туристи бягат от България и вероятно ще се стигне до провал на летния сезон. Руснаците спират да купуват имоти тук. Следващото зло ще е нова бариера пред износа ни за Русия, проблеми по лицензите за производство на оръжие, цените на атомното гориво и т.н. Тоест това беше една стъпка, която тепърва ще се мултиплицира и чийто ефект върху нашата икономика ще бъде изключително тежък. Всичко това, дали заради агресивния и невъздържан тон на Росен Плевнелиев, който за да се хареса на Запада, да бъде по-католик от папата, си позволи - той и министрите от неговия служебен кабинет, да държат такъв остър и невъздържан тон спрямо Русия. Той трябва да знае, че една велика сила не оставя никога да бъде унижавана и това трябва да е аксиома за българските управници, които очевидно не са се поучили от историята, когато през 1943 г. англо-американски бомбардировачи изтриват София, убиват над 2000 души, унищожават най-ценните сгради само защото министър-председателят Богдан Филов решил, че трябва да обявим война на САЩ и на Англия. Така че това са действия и последици, които тепърва ще имат много тежък ефект върху нашата икономика и върху положението на нашата държава, с която очевидно вече никой не се съобразява. Даже според някои анализи демонстрираната от Плевнелиев русофобия е добре дошла и за Москва. Както се смята, че САЩ и ЕС са ни продали на Турция, Русия може да е направила сега същото. Москва спечели най-малкото неутралитета на Турция в разгарящия се конфликт между Русия и САЩ, срещу което може би ги е уверила, че ще бъде безучастна или няма да се меси, ако Турция реализира ислямистките планове към България или плановете си за възраждане на отоманската империя.

- Какво обаче е доброто решение на казуса? Може ли България да се съобрази едновременно и с Русия, и с европейското законодателство?

- Не говорете за европейското законодателство, защото Европа много добре показа, че няма никакво отношение. ЕС се дръпна от този проблем и ни остави сами да вадим жарта с голи ръце от огъня. Погледнете позицията на унгарското правителство, държава, която е не по-голяма по територия и по население от България, но води политика, съобразена с националните си интереси. България винаги ще бъде гледана като девета дупка на кавала, докато не започне да се съобразява, първо, с националните си интереси и след това с всякакви други. Ние спокойно можехме, защитавайки европейската си принадлежност, да продължим изграждането на "Южен поток".

- Тоест полезният ход на правителството е да настоява "Южен поток" да се строи, така ли?

- И това е грешен ход, защото "Южен поток" няма да се строи. Една велика сила никога не престъпва споразумението, което е сключила с друга сериозна държава, с която връзките й очевидно са много по-силни и важни, отколкото позицията на България. България, ако има някакъв полезен ход, той е да преосмисли много неща и да стъпи само и единствено на защитата на националните интереси, които да бъдат обосновани пред ЕС и пред съюзниците и с достатъчно силни аргументи така, че да се разбере, че ако тези аргументи не бъдат приети и признати, българската държава загива.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай