В Токуда специализантите са равни с другите лекари

В Токуда специализантите са равни с другите лекари | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!

Трябват равни принципи за частни и държавни болници, изкуствените лимити са вредни

Минал съм през санитар и доктор, за да стана мениджър

Д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София"

- Защо избрахте медицината?

- Винаги съм знаел, че ще бъда лекар. Произхождам от такова семейство и винаги съм искал да имам възможност да помагам на хората. Желанието ми бе да обхвана целия комплексен процес на лечението и здравната помощ за пациента. Докато учех, в самото начало работех като санитар във Втора хирургия на Медицинска академия. След трети курс започнах като сестра. Практикувах известно време като лекар, но в крайна сметка осъзнах, че за да мога да бъда максимално полезен, трябва да имам поглед върху цялостната дейност на една болнична система. Затова поех пътя на болничния мениджмънт.

- Какво ви накара да се съгласите да станете мениджър на лечебно заведение?

- Осъзнах, че мениджърската позиция ми дава много повече възможности и инструменти, с които да въздействам върху системата на голямо лечебно заведение. По този начин имам възможността да помогна генерално на повече хора, отколкото ако работя като лекар - тесен специалист.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество?

- Винаги има място за принципи, които поставят пациента и грижата за него в центъра на системата за здравеопазването. В поверената ми болница всяка сутрин четем малко по-различни принципи, но отново изцяло в духа на Хипократовата клетва. Те са написани от основателя на болничната верига - д-р Торао Токуда, който е признат в Япония идеолог и философ на съвременното ориентирано към пациента здравеопазване.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас? А като мениджър?

- Най-важният принцип за мен и като лекар, и като мениджър е една от основните опорни точки на философията на "Токуда Болница" - да се ръководим и правим всичко в името на здравето и живота на пациентите. Работата ми като мениджър означава също да осигурявам подходяща благоприятна среда, която да способства реализирането на този основен принцип. Това включва възможности за повишаване на квалификацията на лекарите, развитие и внедряване на иновативни дейности, обгрижване на пациента по международни стандарти, безупречни хигиенни норми, спокойна среда и др.

- Какво мислите за здравната система в България?

- Здравната система в България страда от няколко основни проблема. Първо - хронично недофинансиране на истинското лечение, дължащо се до известна степен на диспропорции в системата и финансова неефективност. Доболничната помощ същевременно е неефективна, което води до късно правилно диагностициране и съответно до повече разходи за лечението. От друга страна, голям проблем са здравно неосигурените групи граждани и неадекватните действия на НЗОК, следвайки единствена цел - неплащане заради лимити и лошо планирани бюджети.

Качествено лечение в България съществува, но се насажда негативно отношение към медицинските специалисти, а ненарушеното доверие между лекар и пациент е база за ефективно лечение.

Има начини и механизми, които да накарат младите лекари да останат тук и да практикуват нормално. Възможностите са за развитие чрез постоянно повишаване на квалификацията, необременяване с тежки държавни медицински стандарти, гъвкавост при наемането на специализанти и млади лекари.

- Има ли пречки в достъпа до лечение за пациентите?

- В това отношение България е на една от най-добрите позиции в Европа. Тук може да поискаш преглед при тесен специалист и лечение и да го получиш сравнително бързо, което в редица страни е почти невъзможно, ако състоянието не е спешно. Това не означава, че проблеми няма. Те са провокирани от изкуствено създаване на лимити и ограничения за пациента на държавно и административно ниво.

За съжаление, лимитирането на пациента, което означава и ограничаване на избора му къде да се лекува, се задълбочава все повече в последните години.

- Какво е отношението ви към младите лекари като мениджър? Кои са основните пречки пред тях у нас?

- Като мениджър една от основните ми задачи е да осигуря условия за младите лекари. "Токуда Болница" работи активно да бъдем първи избор за специализация на младите лекари. Ние сме база за обучение на Медицински университет - София, горд съм да изтъкна, че сме предпочитана болница за специализации. Щастлив съм също, че наложихме практиката специализантите да бъдат поставяни на равни начала с другите лекари. При нас те участват активно в болничните процеси и получават достойно заплащане за това.

Младите лекари имат нужда от стимули, но и от свобода и поле за изява и развитие. Ако не им се осигурят в нашата страна, съвсем нормално е те да отидат там, където ще им се осигурят. Наскоро бяхме акредитирани и като научна организация, което още ще разшири хоризонта за развитие на младите специалисти в болницата. Те вече ще могат да се развиват и в посока докторантура и придобиване на научни степени.

- Какво сте направили във вашата болница, за да толерирате развитието на младите лекари?

- Споменах вече, че имаме практиката младите лекари да работят рамо до рамо с останалите. Имаме редица програми за обучения, много курсове за повишаване на професионалната квалификация. В "Токуда Болница" идват постоянно чуждестранни гост-лекари, организират се научни срещи, симпозиуми, колегиуми и дискусии. Със сигурност младите лекари има какво и от кого да научат. Също така голямо предимство, че младите лекари участват като подизследователи в клинични проучвания, което им дава достъп до последните иновации и също така ги подпомага във финансов план. Всички тези предпоставки доведоха до голям процент на задържане на придобилите специалност в болницата.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Бих искал всеки, който желае да се развива като медицински специалист, и всеки, който иска да развива модерна медицина, да има шансовете да го направи. Ефективните реформи в здравеопазването означават равни принципи за частни и държавни болници. Категорично се обявявам против административната груба намеса по отношение на ефективните и смислено работещи болнични структури.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените? А на пациентите?

- Пациентите в България трябва да бъдат спокойни и да имат доверие в лекарите си, защото за тях се грижат едни от най-добре образованите специалисти в Европа. Те са ценен ресурс и въпрос на национално оцеляване, затова е изключително важно да ги запазим, ценим и уважаваме.

А на тези, от които зависят промените, бих казал, че всички ние в системата - от регулатор и законодател, до служител в болница, имаме един работодател и това е пациентът.

Визитка:

Д-р Явор Дренски завършва медицина в МУ-София през 1992 г., специализира "Акушерство и гинекология". 8 г., до 2000 г., работи като лекар, три от тях - в Либия. След това, до 2005 г. е международен консултант в областта на здравеопазването за компании като Bearing Point (USA), 3M, Deloitte Touche Tohmatsu. В периода 2002-2004 г. е началник "Болнична помощ" към НЗОК. От 2005 до 2009 г. е административен директор на "Токуда Болница"-София. През 2010-2011 г. е медицински директор, а от 2011 г. насам - и изпълнителен директор на "Токуда". През 2013 г. е избран и за председател на Националното сдружение на частните болници.

През последните 5 г. д-р Дренски въвежда много високотехнологични дейности в "Токуда" - от радиохирургия и IMRT лъчетерапия, през комплексен онкологичен център, в който се прилага таргетна терапия, до имунологична и вирусологична лаборатория. В областта на урологията, чернодробната и лапароскопската коремна хирургия, интервенционалната гастроентерология, хепатологията, инвазивната кардиология, кардиохирургията, неврологията и неонатологията се прилагат най-модерните и щадящи методи за лечение. А в "Токуда" се провеждат и редица клинични проучвания, свързани с въвеждането на нови медикаменти, някои от които животоспасяващи.

От общо 300 лекари на щат в болницата, 123 са под 40 г. Специализантите са 120 души. Обучението на 70 млади доктори се финансира по европрограма. В "Токуда" има и 29 лекари, които са се завърнали от чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай