В Пловдив започна презареждане на духа

В Пловдив започна презареждане на духа | StandartNews.com

Разчитаме на "Чудесата на България" за реклама на забележителностите под тепетата

Уикендите в Античния театър за 2016 г. вече са заети почти изцяло, казва зам.-кметът Амелия Гешева

- Г-жо Гешева, как се промени атмосферата и настроението в Пловдив след голямото признание?

- Със сигурност избирането на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 г. е един от най-прекрасните мигове в новата история на града. В Пловдив се случи нещо като "презареждане на духа", появи се нова мотивация на хората, които живеят тук, нов тласък да продължат напред. И няма начин това да не повлияе върху самочувствието на пловдивчани. Убедена съм, че всички ние станахме по-смели в действията си и в мечтите си за промяна, особено когато става въпрос за култура. Истина е също така, че голяма част от еуфорията и от сълзите на радост вече попреминаха. Настана време за конкретни действия, защото ни чака много работа. Всички, които работиха по изготвянето на кандидатурата, са реалисти и са наясно, че реализирането на всички проекти, заложени в концепцията изисква много труд, усилия и всеотдайност.

Предстои ни решаването на важни задачи

От една страна да се провокира и активизира градът, за да се включи гражданското общество в предвидените дейности, а от друга е привличането на регионални и международни партньори, с които да се постигне европейското измерение на програмата. Един от тях е в. "Стандарт". Надявам се, че взетото на последната дискусия решение през 2016 г. тук да се проведе първият по рода си национален културно-исторически Панаир на Чудесата да допринесе допълнително за рекламата на забележителностите ни.

В Пловдив, както и в повечето градове у нас е силно застъпен индивидуализмът. Имаме прекрасни творци във всички сфери, които по презумпция са индивидуалисти. Това е заложено в тях и в начина им на работа, като свободни артисти. Най-хубавата трансформация, която всички преживяваме, е, че ние преоткрихме и осъзнахме отново значението на думата "заедно".

Видимо е, че градът се развива доста динамично, става по-привлекателен, гостоприемен и разпознаваем. Оживяват територии и нови пространства. Природо-научният музей, кварталът на творческите индустрии "Капана", Цар-Симеоновата градина, Епископската базилика, къща "Клианти" - това са все успешно реализирани проекти, по които работи община Пловдив. Гостите и жителите на града освен че могат да видят нови пространства, са изправени пред богат избор от качествени събития, които могат да посетят. Доскоро такъв избор имаше само през пролетта и есента, така функционираше културният календар на Пловдив. Тези положителни промени настъпиха благодарение на политиката, която води и изпълнява екипът на Община Пловдив, на кмета Иван Тотев, на съвместните усилия на експерти и партньори от всички институции и неправителствени организации. Пловдив получи заслужено признание и на международната сцена.
Нашият град

бе обявен за "Най-стария жив град в Европа"

според "Дейли телеграф", за "Шестия най-добър град в света", който трябва да бъде посетен през 2015 г., за най-добрия град за бизнес в България през 2014 г., града, който е в топ 10 на водещите туристически дестинации в световен мащаб, сред най-желаните дестинации за посещение, според от Lonely Planet. Бе избран за домакин на най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles през 2016.

- Повишава ли се интересът на инвеститорите към Стария град?

- Започнаха да се влагат повече средства в реставрацията на частните сгради. Усеща се раздвижване на пазара на имоти в Стария град, и особено силно в Капана, който се превръща в квартал на творческите индустрии, със своите над 60 самостоятелни локации. Наблюдава се повишение в търсенето на имоти под наем, с цел тяхното експлоатиране за туризъм и култура. Що се отнася до ползването на сцени и пространства, миналата 2015 г. със сигурност е една от най-успешните. Най-притегателното място продължава да бъде Античният театър, но Римският стадион все повече набира скорост. Същото се случва и с Малката базилика. През 2015 г. беше най-силният сезон на Пловдивската опера на сцената на Античния театър. Казвам го не само като зрител, но и като домакин, защото управление "Старинен Пловдив" стои зад тези събития. Изключително силни бяха и изданията на фестивалите "Sound Of The Ages", "Пловдив чете", "Дни на музиката в Балабановата къща". Започват да оживяват и откритите пространства. За пръв път реализирахме детски Панаир на занаятите. Много успешно събитие, което се развива и обогатява с всяка следваща година е Дефилето на младото вино. Започнаха да се разгръщат частни обекти, които

се превръщат в нови центрове на културата

"Бялата къща" в Стария град вече има свой ежедневен афиш. "Конюшните на Царя" също отбелязаха един много успешен сезон. Арт галерия "Филипополис" представи забележителни изложби и организира много други събития. Наблюдава се засилен интерес и желание за нови инициативи, както от творци и продуценти, така и от домакините на тези места. Добра новина е, че за сезон 2016 г. от април до септември в графика на Античния театър, вече почти няма свободни събота и неделя. Някои от традиционните фестивали като "Opera Open" и "Sound Of The Ages" ще имат по две издания годишно и организаторите вече са заявили дати за 2016 година.

- Каква е равносметката ви за отминалата 2015 г.?

- Личната ми, и на целия екип на "Старинен Пловдив" оценка и равносметка за отминалата 2015 г. се формира от свършената работа. Част от тази работа стана пред очите на хората, но поне също толкова остана невидима. Тя обаче ще даде старт на още нови инициативи. Изключително съм доволна, че държавата и общината приключиха успешно процедурите по предоставяне на правото на собственост върху три обекта - къща "Бирдас", Данчовата къща и Антовата къща. Това е много важно, защото за тези сгради ще започнат да се полагат повече систематични грижи, след което те със сигурност ще станат част от културния и туристически маршрут на Пловдив.

- Увеличават ли се туристите?

- Пловдив стана най-посещаваната дестинация у нас, благодарение и на целенасочената рекламна кампания, която Община Пловдив реализира насочена към вътрешния пазар. "Старинен Пловдив" от своя страна отчита увеличение на посетителите с 6% за година. В сравнение с 2012 г., приходите от продажба на билети и услуги са увеличени с над 100%. Тази година ще пуснем новата билетна система и ще стане възможно да се продават билети с отдалечен достъп. Всички наши обекти ще бъдат свързани в единна мрежа и посетителите ще могат да си купят общи маршрутни билети за всички обекти. Това ще бъде първата подобна система в България и очакваме тя да подобри обслужването. На третия етап ще пуснем за продажба билети онлайн.

Изминалата 2015 г. беше силна, много емоционална и пълна със събития и срещи с колеги от цялата страна. Една много интересна фотоизложба бе "Забравеният град". В нея, пловдивчани видяха какво е било и какво е загубено от архитектурното ни наследство.

- А сега накъде?

- Плановете са да продължим със същите темпове на работа. Който си мисли, че Старинен Пловдив може да преобрази пространството и емоцията от преживявания без помощта на общината и държавата, просто е голям мечтател. Ако в нещо институтът е успявал, то е заради подкрепата на кмета и сътрудничеството между екипите. Плановете за Стария град се движат в посока на инвестиции, свързани с културното наследство. Предстои следващият етап по възстановяването на Античния театър. Време е за реставрация и консервация на археологическите ценности.

Приоритетен проект е Етнографският музей

на който заради липса на средства за пръв път през миналата година бе извършена цялостна реставрация на покрива пари от общинския бюджет. Сега се водят разговори за фасадата. Една от сградите, която има нужда от спешна намеса, е къщата "Мексиканска графика", в която се помещава и експозицията на Цанко Лавренов. С малки, но сигурни стъпки общината продължава по пътя към целта си да върне блясъка на перлата в короната на Пловдив, а това е Старият град.
Важна за нас е и Епископската базилика и върху нея ще се съсредоточат много усилия. Природо-научният музей също беше ремонтиран, обновен, модернизиран и днес се посещава от най-много туристи. Нищо не би могло да се свърши без армията от професионалисти, както в институт "Старинен Пловдив", така и в галериите и музеите. Държавата остава длъжник по отношение на инвестирането в техния капацитет и чисто материалната им подкрепа. За да работиш в тези институции, трябва да си малко луд, но и да имаш сърце. Нашата работа по нещо наподобява апостолска мисия. Или възрожденска. Важното е, че в сърцата ни водещата сила е любовта към Пловдив, към Стария град. И че си спомнихме смисъла на думата "заедно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай