В Карадере: Няма проект, няма проблем

За МОСВ "Блек сий гардънс" не съществува, отсече Искра Михайлова

В Карадере: Няма проект, няма проблем | StandartNews.com

Фирмата "Мадара Юръп", която иска да строи в местността Карадере, низвергна Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Представители на фирмата не се явиха на дискусията на Обществения съвет към ведомството, за да отговорят на въпроси за инвестиционните си намерения. Казусът "Карадере" излезе на дневен ред след решението на кабинета миналата седмица да одобри Меморандум за разбирателство за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение в община Бяла, Варненско. Проектът на стойност 105 млн. лв. отприщи недоволство и протести заради планираното застрояване в две защитени зони от екомрежата "Натура 2000" - "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци".

"Не съм казвала, че спирам строителството на проекта "Карадере". Само казах, че за мене такъв проект не съществува. За нас в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), за регионалния инспекторат във Варна, такъв проект няма, тъй като той не е внесен при нас и не са започвали никакви процедури по него". Това заяви министър Искра Михайлова на дискусията по време на проведения във вторник Обществен съвет на тема "Инвестиционни намерения и екологично законодателство в България". "За сетен път повтарям, че ние становище по проекта "Карадере" не сме давали, тъй като

просто не сме го виждали

категорична бе по време на дискусията министър Михайлова.
"Без оценка на въздействието, без оценка за съответствие, без преценка дали това ще повлияе на защитени територии, за нас проектът "Карадере" не съществува". Това каза екоминистърът и няколко часа по-рано в предаването "Гореща точка" на ТВ7. Тя подчерта, че проектът засяга две защитени територии по "Натура 2000" и добави, че одобряването на меморандум за разбирателство между кабинета и фирмата инвеститор "Мадара Юръп" далеч не означава получаването на екологична оценка за него. "Решението за присъждане на категория "Инвеститор клас А" не освобождава инвеститора от неговите задължения да спазва екологичното законодателство", подчерта още Михайлова. "Ще предложим на Агенцията за инвестиции да направи промени във формуляра за придобиване на клас "А" и да добавим поне още едно изречение, че преди да е процедиран проектът, той трябва да получи становище по ОВОС", коментира в ефира на ТВ7 Михайлова. И подчерта, че бизнесмените, които искат да създават работни места, трябва да уважават законите на страната и по-специално екологичното законодателство. "Инвеститорът на проекта не е контактувал с мен", посочи министър Михайлова и допълни: "Почти нищо не знам за собствениците му".

Защо очаквате от МОСВ да играе ролята на селския стражар

който следи и се занимава с всичко", коментира в заключение министър Искра Михайлова. "Ние не сме нито прокуратура, нито следствие", допълни тя. И характеризира изказване, че проект на един от собствениците на фирмата инвеститор в "Карадере" е спрян в Шабленска Тузла, като дискриминационно. "Не виждам какво общо може да има един проект с друг", заяви Михайлова.

 

Ще строим, тук сме от 7 години!

Скот Пъркинс, член на съвета на директорите на "Мадара Юръп" АД


- Вярно ли е, че през септември започва реализирането на проекта "Карадере"?

- Всичко зависи от процедурата за получаване на ОВОС, на разрешителните за строителство. Това е дълга процедура. Надяваме се да започнем през септември, но зависи дали всички разрешителни ще бъдат налице.

- Кой е приятелят в правителството, който ви помогна, защото знаем, че имаше сериозни пропуски в проекта от миналата година?

- Преди от Агенцията по инвестиции не одобриха проекта ни, казаха ни какво трябва да направим - дадоха ни предписания. 9 месеца ни отне да изпълним тези предписания и сега сме внесли проекта така, както ни казаха. Подобрили сме нашето заявление и миналата седмица проектът ни беше одобрен. Много от тези изисквания са доста сериозни. Искаме да построим туристически комплекс от световна класа в Карадере. Това ще бъде нещо, за първи път правено в България, ще постави страната на картата на световните туристически дестинации. Разбира се, че ще има канализация. Как може да има световна класа курорт, без инфраструктурата, без канализация. Виждаме в пресата твърдения, че очакваме правителството да плати за това. Това е абсолютно погрешно - ние ще направим тази инвестиция като част от проекта.

- Имате ли финансиране? Според писмото, с което проектът се връща, нямате средства, а имате и проект край Шабла, който е замразен.

- Шабла не е проект на "Мадара Юръп". Шабла е проект на "Блек сий гардънс", свързан с един от нашите акционери, но няма нищо общо с "Мадара". Предписанието беше да дадем повече информация за финансирането. Ние сме дали тази информация и тя е одобрена.

- Очаквате ли сертифицирането на проекта да стимулира клиенти да купуват "на зелено" в бъдещия комплекс?

- Не, това е абсолютно нерелевантно.

- Значи сте сигурни, че ще строите?

- Да! Ние сме тук от 7 г. Седем години!

- Кои сте вие?

- "Мадара Юръп" е фирмата, която ще изгради курорта. Това е българска фирма, тя е инвеститорът и собственикът на курортния комплекс. "Мадара Юръп" е част от "Рейнбоу Малта", която е част от "Рейнбоу Груп Сървисиз". Според българското законодателство ние трябва да оповестим собствениците. Това са "Рейнбоу Груп Сървисиз". Следващата седмица ще има събрание на акционерите, на което фондът "Мадара България" ще изкупи 50% от "Рейнбоу Малта" и минаваме през същата процедура за оповестяване на собствениците. Знам, че има много спекулации за това кои са собствениците. Това е британско семейство, което е продало стоманодобивния си бизнес. Те бяха голяма фирма в индекса на Лондонската фондова борса FTSE-100. Сега живеят в провинцията и инвестират в курортния комплекс.

- А кой е собственикът на фонда, който ще се включи в "Мадара" следващата седмица?

- Ще го оповестим следващата седмица, всички акционери ще ги впишем в Търговския регистър. Виждам, че има двама акционери, от които се интересува пресата. Това са "Креди Суис" и "Сити френдс". "Креди Суис" държи акции от "Раб Спешъл Ситюейшънс" - инвеститори, базирани в Лондон. "Сити френдс" управлява акции от "Форейн енд Колониал Асет Мениджмънт" - най-старият пенсионен фонд в Лондон. Това са сериозни инвеститори, но акциите са на пенсионери, които са внасяли вноски.

(Пред bTV)

 

Арх. Георгий Станишев: Бих хвърлил бой на клеветниците

Яне Янев и Мирослав Найденов са нагли лъжци. Това заяви по Нова тв Георгий Станишев, архитект и брат на експремиера Сергей Станишев, като коментар на твърденията им, че има връзка с проекта "Карадере". "Не съм агресивен човек, но изпитвам пориви срещу тях, защото знаят, че това не е вярно", коментира Станишев. "Янев знае, че нямам и сантиметри площи от Черноморското крайбрежие", коментира той и заяви: "Бих хвърлил един бой на всеки, който твърди, че още съм свързан с проекта "Карадере". "Подобни твърдения показват пълно непознаване на тъканта на законите на авторското право и отношенията между архитектите и техните възложители", обясни Станишев и допълни, че нито един архитект не разследва произхода на парите на инвеститора. Той повтори, че разполага с документ от 2008 г. от който се вижда, че връзката му с проекта е прекратена тогава. Станишев уточни, че предишният инвеститор - българската компания "Титан" чрез дружеството "Би Би Ти проджект", сама се е обърнала към студиото на световноизвестния арх. Норман Фостър, а британски архитекти са потърсили Станишев като местен партньор, тъй като го познавали отпреди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай