В София е страшно! Всички жители под угроза

Страховити данни за столицата

В София е страшно! Всички жители под угроза | StandartNews.com

До 8 пъти над нормата достига замърсяването на въздуха в София. Това отчитат учени от Софийския университет след въвеждането на пилотния проект за проследяване качеството на въздуха чрез дронове. Допустимата концентрация на фини прахови частици е 50 микрограма на кубически метър. В столицата са отчетените от 15 до 400 микрограма на кубически метър.

Според специалисти нивата на замърсяване всекидневно варират спрямо най-различни фактори. „В различните части от годината различните локации имат различни параметри по отношение на качеството на атмосферния въздух. В София имаме една предразположеност, във връзка с това, че самата котловина е с много специфичен характер на определени локации, които са по-податливи на замърсяване”, каза в ефира на Нова доц. д-р Стелиян Димитров от „Национален център за геопространствени изследвания и технологии" в СУ.

Според Стефан Димитров от ,,Airbg.info" в зимните месеци температурната инверсия застава като похлупак над София и другите градове от страната, които са заобиколени от планини и хълмове”.

В София има разположени сензори на 22 локации, които ежедневно предоставят актуални данни. От Столична община отчитат, че автомобилите, камионите и автобусите са основен фактор за замърсяване на местата с по-засилен трафик. В жилищните и по-отдалечени райони замърсяването основно се получава от битовото отопление. В тази връзка общината вече изпълни проект за подмяна на старите топлоуреди на 8 000 домакинства.

Теодора Полимерова от Столична община припомни, че от Общината са приели уредба за създаване на зони от ниски емисии по отношение на битовото отопление. От началото на следващата година ограничението за използване на твърди горива, основно въглища и дърва, обхваща 9 централни районна. То важи за сгради, разположени по улици, които имат топло преносна или газопреносна мрежа.

Статистиката в световен мащаб показва, че всяка година има близо 2 милиона преждевременни смъртни случаи от заболявания, предизвикани от мръсния въздух.

„В най-голям процент, 29% това са сърдечно съдовите заболявания, на второ място е изхимичният инсулт, вече химично дуструктивна белодробна болест и пневмониите са на 3то и 4то място, като заболявания от които се увеличава рискът при замърсяване на въздуха”, каза доц. Нина Янчева, ръководител катедра ,,Инфекциозни болести".

А за да избегнем рисковете за здравето, експертите заявяват, че с промяната на нашите навици, ще можем да променим и средата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай