В лапите на пирати! Испански военен кораб търси похитения "Руен"

Нови подробности за операцията по издирването на моряците ни

В лапите на пирати! Испански военен кораб търси похитения "Руен" | StandartNews.com

Кораб на испанските военноморски сили се движи с пълна скорост към плаващия под малтийски флаг български търговски кораб, който може би е бил отвлечен от пирати край Сомалия, съобщиха в петък Военноморските сили на Европейския съюз (EUNAVFOR), предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Ако бъде потвърдено, това ще бъде първото успешно отвличане с участието на сомалийски пирати от 2017 г., когато действия на международните военноморски сили спряха серия от опити за пиратски атаки в Аденския залив и Индийския океан.

Съвместният оперативен център на EUNAVFOR в Испания съобщи, че е получил сигнал в четвъртък за "предполагаемия, отвлечен от пирати кораб "Руен"", който се намира на приблизително 500 морски мили източно от остров Сокотра, край Сомалия.

В отцепилия се регион Пунтленд на Сомалия, член на група, която в миналото е помагала за организирането на набези на кораби, каза пред Ройтерс, че е чул, че пирати са успели да превземат кораб.

"Шест от моите приятели пирати успяха да заловят кораб и ще го доведат до брега на източния регион Пунтленд", каза Мухтар Мохамуд по телефона от крайбрежния град Кандала.

Той обаче не назова кораба, а морските власти на Пунтленд нямаха незабавен коментар на информацията, предаде Ройтерс.

EUNAVFOR каза, че испанският военен кораб Виктория е бил изпратен на мястото, "за да събере повече информация и да оцени по-нататъшните действия". "EUNAVFOR остава бдителен за това и други скорошни събития, свързани с пиратството, в зоната на операциите, северозападната част на Индийския океан и Червено море".“

Силите добавиха, че се координират с по-широките международни военноморски комбинирани морски сили.

Британската компания за морска сигурност Ambrey заяви, че вярва, че корабът "Руен" е бил отвлечен от пирати.

По-рано в петък британският морски орган UKMTO заяви, че е получил доклад от офицер по сигурността на кораба, който смята, че екипажът вече не контролира кораб, който в момента се е насочил към Сомалия.

Корабът "Руен“ се стопанисва от Параходство "Български морски флот".

Плавателният съд е видян за последен път в открито море да плава към Сомалия в 14.26 часа по Гринуич, според данните за проследяване на кораба в LSEG, съобщава Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ivyhic
преди 4 месеца

[url=https://baclofen.cfd/]baclofen 20 mg tablet price[/url]

Откажи