Първи новини за освободените моряци. Официално от Мария Габриел

Всички сомалийски пирати на похитения кораб "Руен" са се предали

Първи новини за освободените моряци. Официално от Мария Габриел | StandartNews.com

Първи новини за освободените моряци. Всички са в добро здраве, съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Най-чаканата развръзка! Голяма новина за похитения "Руен"

Всички сомалийски пирати на похитения кораб "Руен" са се предали, а 17-членният екипаж е евакуиран, съобщи говорител на НАТО, цитиран от Ройтерс, предаде БНР.

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно! Горещи новини за кораба "Руен"

Българският товарен кораб "Руен", плаващ под малтийски флаг беше отвлечен през декември. В екипажа има и 7 българи.

Индийските военноморски сили прехванаха кораба "Руен" и поискаха сомалийските пирати да се предадат.

По-рано беше съобщено, че плавателният съд е бил пресрещнат вчера от индийски военен кораб, по който пиратите открили огън. Така са били предприети действия в съответствие с международното право, се казваше в съобщението.

Новината бе потвърдена и от вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел. "Благодарение на усилията на индийските военни целият екипаж на кораба е освободен", заяви тя и допълни, че всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България.

"Министерството на външните работи в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж. Днес в МВнР бе повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа", добавиха от външното ни министерство.

"Министерството на външните работи изказва огромната си благодарност за съдействието на индийската страна в процеса по освобождаване на българските моряци", допълниха от МВнР.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай