Петък,

В кои храни може да се слагат насекоми и докарва ли рак хитинът

От: Стандарт -
3966
В кои храни може да се слагат насекоми и докарва ли рак хитинът
A
A
A

Разрешението на Еврокомисията да се добавят в храната някои насекоми предизвика много спекулации. 

В постове във Фейсбук и в публикации в информационни сайтове се публикуват списъци с храни, в които може да се добавят насекоми на прах, целящи дезинформация на хората и внушавайки опасност за здравето, информира БНР.

Един от сайтовете цитира като достоверен източник Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the European Union, според който действително Европейската комисия разрешава пускането на пазара в рамките на Съюза на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник).

От 2022 година вече може да се влагат в храните продукти от насекомите – на ларвата на малкия мрачник, одобрени от Европейския съюз. Насекомите, предназначени за човешка консумация, попадат в обхвата на Регламент (ЕС) 2015/2283 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно новите храни.Те са вписани в списъка на Европейския съюз на новите храни, който може да бъде видян в приложението на Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470 на Комисията от 20 декември 2017 година за изготвяне на списъка на Съюза на новите храни.

Списък на храните, към които може да се добавят насекоми на прах:

  Многозърнест хляб;

  Многозърнести рула;

  Крекери и хлебни пръчици

 Зърнени блокчета;

  Сухи премикси за печива;

  Бисквитки;

  Сухи тестени изделия с пълнеж и без пълнеж;

  Сосове;

  Преработени картофени продукти;

  Ястия на основата на бобови растения и зеленчуци;

  Пица;

  Общи тестени изделия и продукти от суроватка на прах;

  Месни аналози (вегетариански алтернативи на месо);

  Супи и концентрати за супи, супи на прах;

  Закуски на базата на царевично брашно;

  Напитки, подобни на бира;

  Шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена;

  Снаксове (с изключение на чипс) и месни заготовки.

Източник: Официалният вестник на Европейския съюз /Official Journal of the European Union https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0058&from=BG

В края на такива и сходни публикации е внушено как веществото хитин, съдържащо се в добавката за храна, може да нанесе вреди върху човешкото здраве и дори и да предизвика заболяване от рак.

Безопасен ли е хитинът и какво представлява той?

Отговор на този въпрос дава проф. Николай Начев, преподавател по етология и еволюционна морфология в катедра "Биология" на Факултета по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", пише "Марица".

Хитинът е тип белтък, който се съдържа най-много във външния слой на членестоногите. Това означава, че хитин има не само в насекомите, но и в голяма част от морските дарове, които се консумират често, без това да е довело до тежки странични ефекти, които да са директно следствие от наличието на хитин.

По думите на проф. Начев той няма никаква хранителна стойност и ако се погълне, ще бъде изхвърлен през храносмилателния тракт, защото в човешкият организъм няма ензими, които да го разградят. Хитинът би могъл единствено да раздразни червата, защото тази маса не би могла да бъде добре смляна. Има и научни статии, в които се говори за възможни алергични реакции, но те са прекалено малко на този етап, казва още проф. Начев.

Насекомите са в диетата на хората на много места по света, основно тропически райони. За един тунизиец или индус, както и в Мароко, яденето на насекоми сигурно ще предизвика отделяне на стомашен сок. Те са свикнали с този тип храна от деца.

По думите на проф. Начев, за да бъде разрешена употребата на насекоми в различни храни, е нужно провеждането на изследвания, които ще отнемат години. Хитинът ще бъде изолиран, а в храните ще бъдат влагани единствено протеинът от насекомите.

Твърдението, че хитинът от насекомите на прах предизвикват развитието на рак и други заболявания, е невярно. Насекоми, в чийто екзоскелетна обвивка се съдържа хитин, се използват за храна в много държави, които ги приготвят по различни начини. Въпреки че той няма хранителна стойност, хитинът се отделя през храносмилателният тракт.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com