Уволниха шефа на разградската болница

Уволниха шефа на разградската болница | StandartNews.com

Докторите, виновни за смъртта на детето, може да останат без лекарски права

Разград. Предварителният доклад на медицинския одит, представен на здравния министър в първия работен ден от новата година, показва категорично ясно, че в разградската болница са налице тежки организационни нарушения в работата на медицинските звена. Това обяви сам д-р Петър Москов в Разград, след като повече от час разговаря с болничната управа и докторите, ангажирани с инцидента от края на декември, когато осемгодишно дете почина в спешното, препратено от местните медици за лечение във Варна.

Става дума за нарушени ясни регламенти, които изискват незабавна хоспитализация на болния, заради спешното му състояние, констатира и националният консултант по хирургия доктор Красимир Иванов. Предварителните данни от аутопсията сочат, че малкият Толга е починал от тежко заболяване, смъртността при което е между 40 и 80%.

Детето може би нямаше да може да бъде спасено и при най-адекватни лекарски грижи, но в случая са налице груби нарушения.

Било е нужно незабавен прием в болницата, а ако се налага намесата на детски хирург, какъвто разградската болница не разполага, той е можело да бъде извикан от Варна или София, а не детето да се препраща там.

"Налице са бездушие и груби пропуски, заради които поисках и получих оставката на директора на болницата доктор Гечо Жеков", обяви министър Москов, който в следващите дни ще обяви кой ще ръководи занапред клиниката в града. Здравният шеф е предал преписката по случая на етичната комисия на лекарския съюз с очакване докторите да проведат собствено разследване, което може да завърши и с отнемането на лекарски права на виновните доктори, непоколебим бе здравният шеф.

Министърът вече е разпратил заповед до всички болници и спешни отделения в страната, с нареждане всички пациенти в спешно състояние да бъдат хоспитализирани незабавно. В рамките на 24 часа болничните управи трябва да си разработят вътрешни процедури, които да гарантират добросъвестни грижи към болните. Недопустимо е да се слагат диагнози по телефона. Лекарският преглед задължително трябва да е чрез физически контакт с пациента. Въвежда се ред и при транспортирането на болни с усложнения. Преместването в друга болница ще става вече само с медицински транспорт, гласи министерското разпореждане.

Децата, чийто живот и здраве са застрашени, вече ще са с код червен за българските лекари, обяви Москов. Те трябва да получават медицински грижи от най-висок клас във всяка болница във всяка точка на държавата, категорични са от здравното министрество.

На излизане от болницата министърът се сблъска с баща на дете на една годинка, починало в края на 2013 година във Варна, след като състоянието му се влошило от липсата на достатъчно грижи в разградската болница. Фехри Юнуз, който съди клиниката, разказа трагедията на семейството си, а Петър Москов наведе глава и обеща реформи, които да променят лошите практики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай