Погребение вместо ЧРД за 8-годишния Толга

Погребение вместо ЧРД за 8-годишния Толга | StandartNews.com

Родителите ще съдят болницата в Разград, докторите се размотавали

Момченцето от разградското село Иван Шишманово, което в неделя издъхна в спешното отделение на болницата в Разград, ще бъде погребано часове след рождения си ден. В понеделник Толга трябваше да навърши 8 г. Цялото семейство - баби, дядовци, лели и братовчеди, се готвели да се съберат в дома на Гюлтен и Бедихан, за да празнуват с първолака. Вместо тържество обаче в този ден фамилията получи аутопсираното трупче на детето, което, според лекарите, се е споминало от остър токсичен колит, който в разградската болница не може да бъде овладян поради липса на специализирана детска хирургия.
Драмата е започнала абсолютно невинно в събота, когато съседи на почерненото семейство заклали добиче, за да осигурят мръвка за новогодишната трапеза. Бедихан купил от комшиите месо за семейството си и още същия ден жена му сготвила кебап. Толга и по-големият му брат били "месарчета" и хапнали с апетит. Родителите изобщо не подозирали, че преяждането може да е опасно за иначе здравото им дете. В неделя Толга се почувствал зле, повръщал, коремът му бил подут и родителите му го завели в болницата в Разград. Прегледът в кабинета на спешното отделение траял около 1,5 ч. Приемащият лекар сложил диагноза чревна непроходимост и назначил изследвания. Резултатите потвърдили диагнозата, а консултът с педиатър приключил със заключението, че е нужна операция. Заради липса на детски хирург в болницата насочили Толга към Варна. Пътят към морския град обаче приключил скоропостижно за семейство Гафур, защото минути след напускането на клиниката малчуганът започнал да агонизира в колата на баща си. Уплашени, родителите се върнали в спешното, но било късно. Малкият бил интубиран, направили му сърдечен масаж, но отравянето вече било поразило сърцето на малкия. Толга издъхнал пред очите на родителите му.

Имат ли вина белите престилки от Разград? Шефът на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Разград д-р Гечо Жеков счита, че на този етап не може да обвини колегите си за несвършена работа. "Няма да си крием главите в пясъка като щрауси. Детайлно ще проучим случая и ако има грешки, ще има и наказания", категоричен е той. Одит на Министерство на здравеопазването вече прави паралелна проверка, а полицията разследва.

Докато институциите се опитват да открият абсолютната истина, почерненото семейство има своя оценка за случилото се. Според бащата Бедихан Гафур докторите се размотавали прекалено дълго време с изследвания. "Ще съдим болницата", през сълзи се кани бащата. Хората в Иван Шишманово не могат да повярват, че момченцето е мъртво само защото е преяло. "Не знам какви реформи ще се правят, но не може да се умира заради ненаправена операция, не и в ХХI век", отсича съсед на Бедихан, който живее и работи в Белгия и е дошъл с фамилията си у дома за празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай