Университетските болници в защита на министър Андреева

Университетските болници в защита на министър Андреева | StandartNews.com

София. Членовете на Асоциацията на университетските болници (АУБ) се противопоставят на исканията за оставка на здравния министър д-р Таня Андреева с декларация, която разпратиха до медиите. "Недопустимо е здравният министър да става заложник на интересите на един лекар", се казва в документа, подписан от председателя и четиримата членове на Управителния съвет на Асоциацията. Те посочват "видими и реални резултати" от работата на министър Андреева в полза на болниците и Спешната помощ и противопоставят на това предложенията на директора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова.

Основният проблем на българското болнично здравеопазване според декларацията е финансирането и правилата, заложени в Постановление на Министерския съвет №94, според което НЗОК не е длъжна да заплаща отчетени дейности на болниците над определения лимит. От АУБ посочват, че тази политика поставя в риск оцеляването на лечебните заведения и компрометира качеството на здравните грижи.

Членовете на АУБ искат оставката на директора на Здравната каса д-р Румяна Тодорова и заплашват с протести при смяна на здравния министър д-р Таня Андреева.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай