Украйна спря вноса на козе и овче сирене от България

Още една държава наложи санкции на България, заради чумата по дребните преживни животни

Украйна спря вноса на козе и овче сирене от България | StandartNews.com

Още една държава наложи санкции на България, заради чумата по дребните преживни животни

От 21 октомври 2020 година, Украйна е забранила вноса на козе и овче сирене от български производители заради неликвидираното огнище на чума по дребните преживни животни, научи „Стандарт“. Украинските органи визират фермата на Анна Петрова от Болярово, заради която България все още „свети в червено“ в системата на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE).

Както „Стандарт“ писа неотдавна, статутът на България в OIE е на страна „не свободна от ЧДПЖ“, което се дължи на фермата на Анна, останала единственото действащо огнище от общо седем през 2018 година. Сагата около тази ферма изглежда безкрайна на фона на силния „обществен“ отпор срещу евтаназирането на стадото и съдебния спор за възстановяването на регистрацията й.

През лятото на тази година съдът отмени заповедта на директора на ОДБХ-Ямбол, с която фермата се заличава от регистрите на БАБХ, а регистрацията беше възстановена от ветеринарните власти. Решението на съдебния орган обаче никакъв начин не отменя установените положителни резултати от изследваните проби от овцете на Анна, потвърдени в европейската референтна лаборатория във Франция. Не се отменят и разписаните в европейското законодателство мерки при установяване на положителни за заболяването животни. Ето защо обектът все още е активно огнище на чумата по дребните преживни животни и българския фермер търпи последиците.

Символичният на пръв поглед акт по възстановяването на регистрацията днес струва скъпо на други стопани на дребни преживни животни, коментират от бранша. Докато след възстановяването Анна би могла да си продава млякото, да кандидатства за субсидии и изобщо й бъдат възстановени всички права и задължения като фермер (стига да пусне на проверка ветеринарите на БАБХ, което още не е направила, както отбелязаха от институцията), то други събират негативите от това обстоятелство.

Така например, през месец юли тази година Северна Македония отказа внос на 250 български живи агнета от врачанска ферма, пак поради причината, че страната ни не е свободна от ЧДПЖ. Откази за износ на живи дребни преживни животни има и от други страни извън ЕС, потвърдиха от БАБХ.

Днес родни производители на млечни продукти от дребни преживни животни – кози и овце, се оплакват, че „почти уговорени сделки“ пропадат в последната минута, заради невъзможността фирмите да представят задължителен сертификат за внос в Украйна на овче и козе сирене. „Този сертификат се издава в уверение на това, че млякото, от което са произведени храните, е добито в последните 21 дни в страна или зона, свободна от ЧДПЖ. При положение, че България е в червения списък като „не свободна от чума страна“ няма как да получим такъв сертификат и сделката ни отиде в канала“, недоволстват производители. Те твърдят дори, че считано от 21 октомври т.г. Украйна изобщо е забранила вноса от България на козе и овче сирене. От контролния орган БАБХ потвърдиха тази информация.

Без отговор остават въпросите – колко още фермери и колко млекопреработватели трябва да „си хвърлят сделките в канала“; защо надигат глас единици от тях; и колко държави трябва да спрат вноса от България, за да стане ясно на пазителите на Аниното стадо, че българският манталитет не важи отвъд границите.

От другата страна на границата има закони, дори хората си ги спазват, изискват се гаранции за здравен статус на животните, както и на добитите от тях продукти. Там си пазят интереса и здравето на животните. Вносът от България ще остане спрян, страната ни ще си свети в червено, а производителите ще продължат да търсят други начини да си реализират стоките. Докато не ги „отрежат“ изцяло от третите държави. Защото някой пази едно стадо. На инат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай