Удар по собствениците на апартаменти! Условието

С какво са свързани глобите

Удар по собствениците на апартаменти! Условието | StandartNews.com

Сериозен удар по джоба дебне собствениците на имоти.

Собствениците в жилищни сгради вече трябва да подават декларация по образец, за да бъдат вписани в книгата на етажната собственост, иначе рискуват глоба. Това решиха депутатите на второ четене, заедно с множество други промени в Закона за управление на етажната собственост.

Приемането на поправките е част от пакета закони, които парламентът трябва да одобри, за да получи страната евросредства по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В декларацията трябва да са описани членовете на домакинствата, обитателите и домашните любимци. За това се полага 15-дневен срок, считано от придобиване правото на собственост или ползване, в противен случай се предвижда глоба от 50 до 250 лв. Същото се отнася и до наемателите. Такова задължение съществува и сега, но в закона не се предвижда вписването да става със специална декларация. Образец на документа, както и на книгата на етажната собственост, ще бъде утвърден от регионалния министър.

Собствениците в вече ще са длъжни да участват във вземането на решения от общото събрание на етажната собственост – лично или чрез пълномощник.

Досега, за да бъде законно, трябваше да присъстват най-малко 67 на сто от собствениците – лично или чрез представител. Сега се намаляват на 51 на сто.

Когато събранието не може да се проведе в уречения час поради липса на кворум, то може да се отложи с един час, след което да се проведе законно с участието на 26 на сто от собствениците. Преди в същата хипотеза се изискваше да присъстват поне 33 на сто.

Предвиден е и случаят, при който един от собствениците – човек или фирма, притежава повече от 51 процента от сградата. Тогава, за да се проведе събранието, трябва да участват най-малко 75 на сто от собствениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай