Църквата зове да посрещнем празниците у дома

Църковнослужителите ще бъдат оборудвани с маски и ръкавици

Църквата зове да посрещнем празниците у дома | StandartNews.com

Становището на Светия синод за предстоящите празници се очаква с голямо внимание. Висшият клир трябва да говори за това как в условия ва световна пандемия ще може да се празнува. "Имаме много градивна среща с Националния щаб. Светият синод призова вярващите да останат в своите домове, за да избегнем струпването на маса хора", каза пред БНТ митрополит Антоний.

Върбата, която се раздава по време ва Вход Господен в Йерусалим ще бъде изнесена отвън. Църковнослужителите ще бъдат оборудвани с маски и ръкавици. Ще се търси съдействието на общински власти.

За Великден също традициите ще бъдат спазени, но отново отвън. Ще се спазва отстояни между хората, за да може да не се допусне голямо струпване на маса.

Ген. Мутафчийски вчера призова да не мислим за Цветница и за Великден като за празници и да си останем вкъщи. Според митрополитът надали той се е опитвал да омаловажи празниците.

Митрополит Антоний: Това е една такава ситуация, с която не се е сблъсквало човечеството. Нормално е и да няма адекватни действия от страна на всички. Може пък Бог да иска да ни смири, защото като че ли човеците станаха много егоисти, много горди. Ние трябва да си извадим правилните изводи.

Според него взетите мерки са достатъчно строги и правилни. Митрополит Антоний: Църквата призовава хората да останат в своите домове, да посрещнат там празниците. Служби ще има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай