Петък,

Цените на тока през следващите 12 месеца

От: Редактор -
150
Цените на тока през следващите 12 месеца
A
A
A

С последните промени в Закона за Енергетика небитовите потребители на ниско напрежение ще трябва да напуснат регулирания пазар и да сключат договори с нови доставчици на електрическа енергия до края на месец септември 2020 г.

Това ще доведе до промяна на един от елементите на сметката им, а именно – на цената за енергия (обикновено досега изчислявана по фиксирана дневна и нощна тарифа), която ще бъде предмет на свободно договаряне.

Останалите елементи остават същите – това са цени за достъп и пренос през електропреносната и електроразпределителната мрежа и цена задължения към обществото, които са регулирани и се определят от КЕВР.

И накрая, не трябва да се забравя и ДДС и акциз в крайната сметка, пише в свой анализ Институтът за енергиен мениджмънт.

Борсовите цени, най вече цените на пазарите "ден напред", са волатилни и реагират незабавно на краткосрочни тенденции и случайни събития. Практиката показва, че по-голямата част от енергията се осигурява посредством двустранни договори, при които доставчиците на енергия сключват сделки за по-дълги времеви периоди с оглед именно да бъде намален риска от непредвидимостта на пазарите "ден напред".

От количествените и ценови характеристики на портфейла на търговците на дребно зависи какви ще са техните ценови предложения към потенциалните клиенти.

За крайните клиенти/потребители именно предложенията на търговците представляват пряк интерес. Пазарът на едро остава за тях до голяма степен непознат и безинтересен.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички