Тревожна статистика: Повече агресия и безсрамие в семейството

Това сочи първо изследване у нас за предотвратяването на домашното насилие

Тревожна статистика: Повече агресия и безсрамие в семейството | StandartNews.com

Студенти от цялата страна събират емперични данни във всичките 28 области на страната по проект на женското сдружение „Екатерина Каравелова”, което в партньорство с Великотърновски университет изследва причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на домашното насилие и насилието, основано на пола в България.

Основните целеви групи, към които е насочена инициативата, са наши и европейски политици, както и университетски институти, обясни пред Радио София Галя Иванова, зам.-председател на сдружение "Екатерина Каравелова" и програмен координатор на проекта.

През 2021 г. е проведено теоретично изследване на българското семейство и резултатите са публикувани. Авторите му - Красимира Петрова, Велислава Чавдарова и Даниела Тасевска, са посочили като най-значими културните фактори, правните, икономическите и политическите. "Психологическото насилие е доста сложно и уврежда личността, влияе ѝ не само на емоциите, но и на физическото здраве", изтъкна Иванова. И добави, че от началото на 2022 г. се извършват още 2 изследвания – количествено и качествено.

В 26 от областите анкетите на студентите са приключили и предстои обработка и обобщение на резултатите. Качественото изследване се провежда във фокус групи в 10 от областите на страната. 

Галя Иванова цитира част от суровите данни, според които:

В областен град в централна България: Участниците в изследването приемат като най-съществени разлики в разбирането за семейството преди и сега девалвацията на ценностната система, стресът, липсата на комуникация, усещането за безнаказаност и новите технологии. Основните фактори, провокиращи насилие според участниците са финансови, зависимости, наблюдавано насилие като агресор и жертва, ревност, желание за надмощие, липса на комуникация, липса на образование, липса на възпитание, безпаричие, психопатна личностова структура, нарцистично поведение.

Малко населено място в един от най-бедните райони на страната:Според участниците разликите в разбирането за семейството от преди и сега са в отрицателна посока, тъй като "през годините имаше срам, сега липсва". Нивото на развитие на родителите е ниско, супер горделиви са и имат изисквания. Децата са по-агресивни, имат "свободия" и по-голяма власт. Образованието не е критерий за възпитание. Децата нямат уважение към нищо. Между поколенията е имало респект, сега го няма. Структурата на семейството сега е различна – неясна и разчупена. Жената има повече отговорности, мъжете често са безработни. Имат по-ниско самочувствие, често обаче им е удобна тази роля. Основните фактори, провокиращи насилие според участниците са свързани с възпитанието. Мъжът често агресира поради непълноценност и поради традиция. Има и "тиха" агресия, прилагана по-често от жените към мъжете.

Проектът ще продължи до януари 2024 година. Предстои издаването на наръчници и провеждането на научна конференция, както и работна среща в Европейския парламент.

Източник: БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай