Тайните общества не управляват държави

Учат хората да бъдат свободни, те са гаранция за демокрация, казва Румен Ралчев

Тайните общества не управляват държави | StandartNews.com

Преглед на над 100 езотерични общества прави Великият приор на тамплиерите у нас Румен Ралчев в четирилогията си "Тамплиерство и масонство". Първият том от луксозното издание излиза за Петата годишнина на Велик Приорат България. Той ще бъде специалният дар на Ралчев за участниците тържественото честване годишнината на Ордена в Кърджали в нощта срещу 18 август. Ритуалът ще се проведе пред Историческия музей в центъра на града на факли. Ралчев е Велик Приор на Велик Приорат България от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим, носител на Великия кръст.

- Г-н Ралчев, излиза четирилогията ви "Тамплиерство и масонство". Какво представлява тя?

- Реших да подредя и разгранича по определени признаци отделните ордени и ритуали. Да разясня кое от кое произлиза, вътрешните зависимости и древните корени на тези езотерични движения, философии, ордени. Всеки том има средно по 350 страници с илюстрации, много от които са непознати за широката аудитория. Първи том е "Тайните общества и ордени".

- Каква е целта на тази книга?

- Много точно в предговора на проф. Валери Стефанов е казано: "В един прекалено тъмен и затворен свят копнежът по светлината е подозрителен. Затова нейните жреци са били преследвани и унищожавани".

Искам да покажа, че всеки един от нас може да избере нещо, което да го направи по-добър, по-възвишен, по-градивен. Посветените в тайнствата на някои ритуали и ордени ще намерят в книгата още нещо за своето усъвършенстване. Останалите, които са извън храмовете, ще могат разберат, че масонство, тамплиерство и какъвто и да било друг орден или ритуал не е мръсна дума. А философско течение, достигнало до наши дни благодарение на изключителната си жизненост и правдивост на ценностната система, която изповядва. Това е една от формите на сдружаване на философски настроените умни хора в далечното миналото, средновековието и сега. Тези философски средища са приемали и приемат в редиците си световни умове и капацитети, борци за свобода и безспорни авторитети от целия спектър на обществото.

- Тези хора описани ли са в четирилогията?

- Естествено. Ние, които членуваме в този тип общества, не си играем на театър, а се занимаваме с нещо изключително стойностно. Всяко едно от тези граждански сдружения, защото по силата на закона те са именно такива, съдържа в себе си дълбока философия. Има своя видима - ритуална част, закрита вътрешно организационна система за издигане на кадрите и управление, съобразени с Основния закон на дадената формация. Някои от тях са по-затворени и капсулирани, други по-отворени и познати за широката общественост.

- Но за хората си остават просто тайни затворени общества. Така ли е?

- Те не са тайни. Може би някои от тях все още не са намерили начин да се покажат в най-добрия си блясък. Може би защото са много млади и незрели, може би защото в обществото все още битуват отживели схващания за тяхната същност, може би защото липсва взаимно доверие и търпимост. В САЩ например масони, тамплиери и членове на други общности манифестират по улиците на свои и национални празници в ритуално облекло. В Германия има тамплиерски и други ритуали, при които се преминава през целия град, за да се стигне до църквата или ритуалния храм. В тези държави има ритуали с 300-400-годишна традиция.

- Каква е разликата между различните общества и какво ги обединява?

- Като правило всички те изповядват човеколюбие и вечния стремеж на хората за справедливост. Естествено, всяко едно от тях има своята специфичност и индивидуалност. Искаш да се занимаваш с нещо древно, широко и необхватно - разбира се, това е масонството. Искаш нещо по-съвременно и модерно, свързано с днешните взаимоотношения и динамика - Зонта, Лайънс, Ротари. Но всички обществата като цяло имат няколко общи изисквания, за да бъдеш приет в тях. Първото е да си свободен човек.

- Какво означава това според разбиранията на тези общества?

- Свободният човек е този, който може да се грижи за себе си, за семейството си и го прави. Това не значи богат човек. А личност, която може и желае да отдели време и средства за своето доизграждане и усъвършенстване.
Задължително търсещият трябва да е доказал себе си в професията си и да се ползва с добро име в обществото. Да търси предизвикателствата в живота, да не се страхува от препятствията и неизвестността, да залага на себе си и да има желание да се докаже на това специфично поприще.

Когато човек попадне в такава общност, той бързо разбира, че е на първото стъпало на познанието, и в него се заражда амбиция да изкачи стълбата на мъдростта. Тук никой не се интересува какъв си извън това общество. Единственият критерий, по който те оценяват, е степента на усвояване на философията и правилата. Не твоите пари, не цветът на кожата, не вероизповеданието, не положението ти в обществото. Тук всички са равни, независимо че могат да са министри, областни управители, партийни лидери, дърводелци или градинари. За непосветения това звучи абсурдно, но това не е картел, който се разпорежда със съдбите на хората и управлява обществото и държавата, като казва - от утре започваме да продаваме захарта и петрола на такива цени, назначаваме за министър лицето "Х", Народното събрание утвърждава следните външнотърговски договори.

- А как гледате на предложенията хората във властта да декларират дали са масони или не?

- Пълен абсурд. Опит на тези, които изгонихме или не приехме в масонството, да търсят реванш и тормозят хората, които са вътре.

- За какво един масон може да бъде изгонен?

- Когато член на масонството загуби своя морал и обществен облик или престъпи закона, масонството е безкомпромисно и изключва от редиците си провинилия се. Тази допълнителна форма на граждански контрол може да бъде само от полза за всички ни.

- Мислите ли, че след публикуването на тези книги ще има обидени хора, които ще си прочетат имената вътре?

- Категорично не. Точно това съм се стремял да избегна. Аз не показвам днешни членове на различните общества, особено българи. Проследявам процеси и причини.

Присъствието на "тайните" общества на територията на една държава е гаранция за нейната демократичност. В това виждам моята и основна задача - да покажа, че не са тайни.

- Какво показват степените в езотеричните общества?

- Нивото на усвояване на философията. Авторитетът, който ти имаш в тези общества, се базира на знанията за съответната философия. Това не се купува с пари. И затова са тези прословути ритуали, дошли от древността.

- Какво представляват те?

- Ритуалите са един от основните лостове за възпитание и усъвършенстване на членовете на дадено езотерично общество. По време на ритуалите тези, които са дошли преди теб в съответната Ложа, Ателие, Командерия или по друг начин наречено обединение, изиграват алегория на същността на дадената степен. И четат лично изготвени реферати (навсякъде те носят различни наименования) по актуални за обкръжението теми, предимно свързани с философията на въпросното движение. По този начин те обогатяват по-младите членове на общността и в тях се заражда амбицията да потърсят допълнителна информация и в последствие да напишат своя реферат. Това е едно специфично интелектуално състезание. Затова гласуването на по-висока степен е групово признание, че си постигнал успех в своето самоусъвършенстване, че действително сам си се надградил.

- Колко време ви отне да напишете тези книги?

- Почти две години. С писане предимно нощем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай