Тайна записка уличава рублофилите в аферата КТБ

Документ от дома на Малинов разкрива връзката между Цветан Василев, Малофеев и Луврие

Тайна записка уличава рублофилите в аферата КТБ | StandartNews.com

Завесата около фактите по обвинението на прокуратурата първи повдигна шефът на "Русофили" Николай Малинов, получил обвинение в шпионския скандал. В интервюто пред бТВ той се опита да омаловажи поставянето му в центъра на новата афера, но заедно с това сподели неща, имаха обратен ефект - разкриха както неговата роля в събитията, така и тази на Цветан Василев и руските им приятели. И бяха потвърждение на събития от 2015-2016г. година, свързани с КТБ и активите й, които досега бяха предмет само на журналистически разследвания.
Малинов призна в ефир, че Цветан Василев го е потърсил след бягството си в Сърбия, с цел да му осигури контакт с „влиятелни руски кръгове“. Такъв контакт е бил осигурен от председателя на движение „Русофили“, защото срещата между Малофеев и Василев реално се е осъществила в Белград. За нея, в свое интервю, потвърди и самият Малофеев още преди 4 години.
А събитията след това запознаство очевидно са довели до договорки между триото Василев- Малофеев- Малинов, които са създали и реална опасност за националната сигурност.
Какви са известните досега факти, според редица публикации, след тази среща:
В началото на 2015 г. Цветан Василев и никому неизвестния дотогава французин с руски паспорт Пиер Луврие, обявиха, че Василев му е прехвърлил в комплект БТК, Дунарит, Авионамс, НУРТС, ГАРБ и "Фърст диджитъл". И шокираха българската общественост с новината, че активите на обща стойност около 1 милиард евро са прехвърлени за 1 евро. Разбира се, този подарък тогава беше сравнен с приватизацията за 1 лева по времето на Костов. Но въпреки това, хората на Цветан Василев обясниха прехвърляне с аргумента, че Луврие е  “сериозният инвеститор“, който ще покрие дълговете на предприятията към фалиралата КТБ. Поредица от публикации разкриха, че това е поредната куха схема. Оказа се, че  французинът играе партия с олигарха Константин Малофеев. И че докато си управлява харизаните дружества ще се опитва да търси милионите от  други инвеститори или от световните пазари.
В същото време изтекоха в публичното пространство снимки, на които Луврие позира гордо с командира на руските сепаратисти в Донбас – Игор Гиркин – Стрелков. А веднага след това се разкри, че руснакът е бивш служители на Малофеев, а самият той вече е в забранителния списък на САЩ.
Още тогава в публичното пространство се заговори за притеснителната връзка Василев – Луврие – Малофеев, защото показва ясен интерес на „влиятелни руски кръгове“ към активи от стратегическите български отрасли като телекомуникации и ВПК. Сега, с изказването на Малинов, се получи потвърждение, че точно от тези кръгове Цветан Василев е поискал закрила.
И тъй като безплатен обяд няма, банкерът се е надявал срещу сделката за жълти стотинки с активите да получи чадър над действията си.
Но след гръмна аферата "Луврие", двамата с Малофеев, минават към втори сценарии.  Луврие уж върна предприятията, а Василев ги прехвърли на друг руснак – Дмитрий Косарев. Същият и досега се представя за независим бизнесмен, въпреки, че медиите разкриха, че е сключил с Василев договор да получи активите срещу задължение да осигури охраната на бившия банкер и семейството му. А след като фирмите бъдат продадени, двамата да си разделят получената а тях сума в съотношение 80 към 20. Оказа се, че и офисът на Косарев се намира на същия етаж, където е регистриран фондът на Константин Малофеев.
В тази голяма схема вече се намесва и Малинов, опитът за овладяването на ТВ 7, която дължи над 300 млн. лв. на КТБ от страна на шефът на "Русофили" с подкрепата на Малофеев, е поредно доказатество на твърденията на прокуратурата, че е бил налице заговор за прехвърляне на активи срещу създаване на политически проект и средства (включително медийни) за промяна на геополитическата ориентация на страната ни. И то по „таен“ начин. Защото в нито един момент замесените в схемата - Василев, Луврие, Косарев, Малофеев и Малинов, не обявиха публично, че целта им е точно тази.
Едва сега, пет години по-късно, стана публично ясно, че именно от дома на Малинов излиза докладна записка на руски език, в която тази схема е разписана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай