Таня Андреева ще вдига заплатите на медиците

Таня Андреева ще вдига заплатите на медиците | StandartNews.com

София. Най-спешните неща, по които ще работи министърът на здравеопазването, са вдигане заплащането на медиците, незабавни промени в закона за спешната помощ, реформи в здравната карта, както и връщане на част от закритите болници. Това каза министър Таня Андреева в предаването „Факторът Кошлуков" по Тв 7. „Притеснена съм за състоянието, в което се намира системата на здравеопазването. Аз съм лекар, до вчера съм била в болницата си и смятам, че няма време да мисля за нищо друго", обясни Андреева.

Министърът коментира, че проблемите в здравеопазването са много и реформите там не могат да станат за един ден. Кадрите,които работят в системата трябва да имат повече подкрепа, защитеност и мотивация, конкретизира Андреева. Тя обясни, че заплащането на медиците е било увеличено, но с много нисък процент. И бе категорична, че ще трябва много по-високо и справедливо заплащане за кадрите в системата на здравеопазването. Андреева ще разговаря за това с министъра на финансите и премиера Пламен Орешарски. Тя смята, че и двамата разбират проблемите в здравеопазването,а  освен това част мерките са залегнали в програмата на кабинета.

Друга реформа, която ще прокара министърът на здравеопазването, е по отношение на здравата карта. „Основната ми грижа ще бъде за малките населени места, тъй като там хората са без достъп до здравна услуга", каза Андреева. Тя припомни, чедо момента са закрити 14 болници. „Може би някои от тези болници ще заработят отново. Такава е болницата в Девин", уточни тя и допълни, че има проблеми със собствеността, които общината в Девин ще трябва да реши.

„Аз правя подробен анализ, за да имаме поглед в кои райони какви болници трябва да има", коментира Андреева. По повод това, че се откриват частни болници в големите градове, тя обясни, че трябва да бъдат пренасочени инвестиции и към по-малките населени места в страната. „Всички болници независимо от собствеността- частни, държавни, общински, те ще работят по едни и същи правила", бе категорична д-р Андреева. Тя ще настоява за спешна помощ и в частните болници. Тя даде пример с пациент, който живее в квартал Овча купел и има нужда от спешна помощ. По думите й няма нужда пациентът да бъде каран в други болници извън квартала.

Андреева потвърди, че множество млади лекари напускат страната след като завършват. „Със започване на работа, независимо в коя болница, младите колеги ще имат право да започват автоматично специализация", каза тя.

Цените на лекарствата е проблем, който е стоял пред много министри. Там ние ще вървим към обратна посока. Решенията ще бъдат взимани със съсловни организации, пациенти, хора от фармацевтичния бранш." Така Андреева коментура високите цени на лекарствата на пазара в момента. Тя уточни, че проблемът е не само в цените на медикаментите, а и в достъпността до тях. Има добри работещи практики, които може да бъдат ползвани и в България, смята министърът. Тя даде пример с такива в Германия и Белгия. И уточни, че също трябва да се помисли за финансиране на медицинската дейност в учебните заведения

Болниците не би трябвало да генерират печалби, които да отиват за други дейности като смяна на дограми, смята Андреева. „Много болници имат дългове, но те не са само и единствено генерирани от осъществяване на медицинска дейност", допълни министърът на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай